Висш съдия: Корупцията на властта се превърна във власт на корупцията

Политика
13:28 - 15 Декември 2020
2234
Висш съдия: Корупцията на властта се превърна във власт на корупцията

От поне 10 години наблюдаваме липса на способност да се взимат стабилни решения в държавата и липса на каквато и да е предвидимост". Това коментира тази сутрин пред Би Ти Ви конституционният съдия проф. Атанас Семов. Той критикува остро управляващите заради проекта им за нова конституция, заради несправянето с редица други важни проблеми в страната, включително и с битката с корупцията и мерките срещу коронавируса.

"Нямаме въобще у нас битка с корупцията. Корупцията на властта се трансформира във власт на корупцията. В доклада на Европейската комисия и в резолюцията на Европейския парламент ясно се казва, че България е дефектна държава, която трябва да бъде изтеглена от производството, за да бъде ремонтирана. Най-страшното беше това, което чухме в отговор - "Мата Хари и КГБ". Не може да имаш виждане за решаване на проблема, когато логиката на политическия живот у нас е подчинена на съществуването на този проблем", подчерта топ юристът.

"10 г. поне наблюдаваме липса на способност да се вземат решения и на каквато и да е предвидимост. Затова сме на първо място по негативните критерии и на последно по положителните", обобщи Семов.

Според него "българският политически механизъм съществува заради облагите от властта заради корупцията", а "нещата се променят към по-лошо".

Семов определи проекта на ГЕРБ за нова конституция като "безпрецедентна в българската история гавра с конституционализма".

Според него България има нужда от Велико Народно събрание и промяна на конституционния модел.

"Това обаче, на което станахме свидетели, е отказ от конституционализма, трансформация на публичната власт в персонална по начин, несъвместим с никаква представа за европейската нормалност", каза още той.

Той подчерта, че законът трябва да бъде спазен и да се осигури машинно гласуване на следващите избори.

"У нас изборният процес, включително с частта, в която е манипулиран, ражда диктатура на посредствеността, власт на случайните хора. Случайните хора могат да те доведат само до неизбежна катастрофа и виждаме това вече 30 години. От това България трябва да се освободи към 3 март догодина", заяви той.

Семов смята, че 2020 година може да бъде обобщена с една дума: "неадекватност" и определи позицията на България по отношение на Северна Македония "една скопена позиция". "Цялата управленска неадекватност в последните десетилетия тази година беше събрана във фокус по отношение на мерките срещу COVID-19. Нямаше нито една мярка, за която да не чуем две взаимоизключващи се твърдения", каза още той.

Според конституционния съдия на категоричната позиция за по-строги мерки срещу коронавируса "пречат някои лобистки интереси".

"Няколко приятели хотелиери се оказаха по-важни за властта от хвърлените с риск за живота няколко хиляди медици. В крайна сметка ние седнахме от два стола на земята - нито спасихме хората, нито спасихме икономиката. Пилеят се пари за неспешни разходи, а няма пари за масово тестване. Не може да купуваш кораб, когато имаш COVID-19", подчерта той.

"Подлудихме и лекарите си, и обикновените хора", добави още Семов по повод държавната политика. "Трябва да помогнеш на хляба, а не на лимузината", подчерта той. Според него управляващите по никакъв начин не са помогнали ефикасно на бизнеса да се справи с трудностите, пред които кризата го изправи.