Виталий Москаленко: Украйна води битка, за да не стане колония на една Руска империя

Обичам България и българите, каза посланикът на Украйна в края на мандата си

Актуални новини
08:33 - 24 Февруари 2023
2222
Виталий Москаленко: Украйна води битка, за да не стане колония на една Руска империя

„Украйна не отхвърля възможност да се проведат мирни преговори, за да се прекрати войната. Това изисква задължителни условия, които са посочени в мирния план на президента Зеленски. Преговори не могат да бъдат започнати преди цялата територия на Украйна не бъде освободена“. Това заяви в предаването „Тази сутрин“ по Би Ти Ви Виталий Москаленко, посланик на Украйна в България, чийто дипломатически мандат изтича.

„Хората в Украйна изпитват жестоки трудности, свързани с постоянното бомбардиране. В Южна и Източна Украйна има кървави и жестоки боеве. Русия продължава своето настъпление, което започна през януари, но безуспешно. Украйна в тази война, в този жесток и варварски конфликт е като щит за Европа. С живота и кръвта на своите деца отбранява Европа и води битка за своята свобода, за да не стане колония на една агонизираща Руска империя“, добави той.

Москаленоко посочи, че половината от завзетата територия е била освободена, а 15% от територията на Украйна е окупирана.

„Не се притеснявам да се върна в Украйна и да се включа в борбата в какъвто и да е вариант, за да бъда със своя народ. На 3 март се завръщам в Украйна. България подкрепя и помага на Украйна от самото начало, както помагаше и преди това. Войната трае девета година – тя започна през 2014 година“, обясни посланикът.

„Помощ от България за Украйна има и продължава да има. Те е била съществена и необходима на самото бойно поле. Помощта е била под различна форма“, коментира Виталий Москаленко.

„Обичам България и българите. С най-топли чувства напускам“, каза още посланикът на Украйна в края на своя мандат.