Виж ти! Зукърбърг загрижен, че прекарваме много време в социалните мрежи

Милиардерът смята, че Фейсбук и Инстаграм са по-полезни за връзка с други хора, а не за гледане на клипове

Новини
20:40 - 05 Септември 2022
3332
Виж ти! Зукърбърг загрижен, че прекарваме много време в социалните мрежи

Докато Марк Зукърбърг прекарва по-голямата част от дните си в социалните медии, няма да го видите да превърта безсмислено Инстаграм Reels, каза CNBC. Това е така, защото Зукърбърг смята, че социалните медии са най-добри, когато се използват за комуникация. 

В скорошен епизод на подкаста на Джо Роугън главният изпълнителен директор на Мета каза, че смята, че платформи като Фейсбук, Инстаграм и Туитър могат да бъдат полезни най-вече за връзка с други хора.

„Ако просто седите там и консумирате съдържанието, това не е непременно лошо, но обикновено не е свързано с всички положителни ползи, които получавате от активното ангажиране или изграждането на взаимоотношения“, каза милиардерът.

Зукърбърг не е единственият, който критикува този вид прекомерна консумация на съдържание в социалните медии.

Изследванията показват, че прекомерното им използване може да доведе до депресия и тревожност сред някои потребители.

Но експертите също казват, че това е вярно само ако хората използват платформите за скролване, вместо да взаимодействат с другите потребители.

„Редовното използване на социални медии“ като „взаимодействието със съдържание, което другите споделят“ ежедневно, всъщност е свързано с положително социално благополучие и цялостно психично здраве, предполага проучване от 2019 г., проведено от изследователи от Харвардския университет.

Обратното обаче става вярно, когато хората развият твърде голяма зависимост от социалните мрежи или нездравословна емоционална връзка.

Ако хората „проверяват приложенията прекомерно от страх да не пропуснат нещо, да бъдат разочаровани или да се чувстват откъснати от приятелите си, когато не са влезли в социалните мрежи“, тогава това може да има пагубен ефект върху тяхното здраве, казва изследователят Месфин Ауок Бекалу.

Ето защо Зукърбърг твърди, че целта му за създаването на Метавселената не е да накара хората да прекарват повече време в интернет, а по-скоро да направи времето на всички в интернет по-ангажиращо и интерактивно.

„Не искам непременно хората да прекарват повече време с компютрите“, каза той. „Просто искам времето, което хората прекарват пред екраните, да бъде по-пълноценно.“

Разбира се, Зукърбърг е ставал обект на много критики точно по тази тема, като противните му твърдят, че Фейсбус и Инстаграм са „пристрастяващи“ и вредни, особено за тийнейджъри и деца. Платформите се опитаха да противодействат на тези аргументи, като пуснаха функции, които измерват времето, което потребителите прекарват в социалните мрежи, като същевременно ги подканват да заглушат известията или дори да излязат след определен период от време.