Вижте какво си спомнят известни личности за Джон Ленън

Всеки път, като минавах покрай дома му, му оставях бележка да ми се обади, но не го правеше, разказа Мик Джагър

Култура
19:04 - 08 Декември 2019
2072
Вижте какво си спомнят известни личности за Джон Ленън

На днешната дата преди 39 години светът загуби един от най-обичаните и влиятелни музиканти. Джон Ленън беше застрелян в гръб от убиеца Марк Дейвид Чапман, който твърди, че е бил подтикнат към безсмисленото престъпление от книгата "Спасителят в ръжта" на Селинджър. Той се е подразнил от начина на живот на музиканта и от твърдението му, че "Бийтълс" са станали по-известни от Исус.

Убийството шокира целия свят и много от най-известните музиканти и актьори все още си спомнят къде са били и какво са правили, когато са научили новината.

Мик Джагър: "Много харесвах Джон. Той беше човекът, с когото се разбирах най-добре. Но след като "Бийтълс" и "Ролинг Стоунс" спряха да свирят по клубове, не сме се виждали до 70-те години. Пак се сприятелихме. Но после той отново се събра с Йоко и изчезна. Всеки път, като минавах покрай дома му, му оставях бележка, на която пишех, че знам, че не иска да вижда никого, но ако промени решението си, може да ми се обади. Никога не го направи".

Пол Маккартни: "В днешно време опитвам да се скрия сред работата си. Но това продължава да изплува в съзнанието ми. Чувствам се разбит, гневен и много тъжен. Нелепо е. Понякога той беше много груб с мен, но тайно му се възхищавах и успявах да поддържам контакт с него. Няма място за съмнение, че може да не сме били приятели - обичах го".

Боб Дилън: "Джон и "Бийтълс" правеха неща, които никой друг не смееше. Музиката им беше уникална. Всички мислеха, че "Бийтълс" е нещо, което ще изчезне почти веднага. Но за мен беше ясно, че имат силата да останат. Знаех, че сочат пътя, по който трябва да поеме музиката", цитира Би Ти Ви.