Вижте последните фотоси и стряскащ пост на Матю Пери в Инстаграм (СНИМКИ)

Актьорът тайно водеше битка със злоупотребата с наркотици и алкохол в продължение на десетилетия

Новини
12:00 - 29 Октомври 2023
9179
Вижте последните фотоси и стряскащ пост на Матю Пери в Инстаграм (СНИМКИ)

Часове след оповестяването на смъртта на актьора Матю Пери, в интернет се появиха и последните му снимки. 54-годишният "Чандлър", както беше известен в сериала "Приятели", беше намерен мъртъв в дома си в Лос Анджелис.

На 21 октомври той е бил забелязан да вечеря със свой приятел, с който са спрели на булевард "W Pico в Града на ангелите на място, известно със своите страхотни бургери. Той е заснет от папараци и това изглежда е последната му поява на публично място, запечатана от обектив.

В последния си пост в Инстаграм звездата от "Приятели" показва как релаксира в джакузито в дома си. Точно там, според TMZ, той е бил намерен мъртъв, а причината за смъртта му е удавяне.

Властите съобщиха, че спешен екип е бил повикан на място по сигнал за сърдечен арест. Пери е открит неконтактен в 16:00 ч. в събота (местно време). Разследващи, занимаващи се с тежки престъпления, също са били на място, но не са открити следи от насилие. На мястото не са открити наркотици или следи от бурни забавления.

Последният пост на актьора е от преди пет дни. На снимката той разпуска в джакузито си през нощта, сложил е слушалки и се наслаждава на гледката към града.

"О, значи движението на топлата вода те кара да се чувстваш добре? Аз съм Матман", написал към снимката.

82-годишният баща на Матю е бил забелязан да влиза в дома му след трагичната новина за неговата смърт. По-късно пристигнала и майка му Сузан и вторият му баща Кийт Морисън. Само преди седмица Матю зарадва феновете си като сподели снимка със своя баща. Оказва се, че това е последната им снимка заедно.

Същевременно стана ясно, че Пери е направил около 6000 посещения на срещи при анонимните алкохолици, а изчисления показват, че стойността на битката със зависимостта възлиза на $9 млн.

През 2019 г. той се размина на косъм от смъртта, след като дебелото му черво се спука поради прекомерна употреба на опиати. Само две години по-късно звездата претърпя още една среща със смъртта в рехабилитационен център в Швейцария. Лекарите приложили успокоително, което взаимодействало с опиоидите в тялото, карайки сърцето му да спре да бие.

Докторите успяха да го реанимират, но му счупиха осем ребра в процеса, принуждавайки го да се оттегли от роля заедно с Мерил Стрийп във филма "Не гледай нагоре", пропусната възможност, която той описава като "сърцераздирателна" в автобиографията "Friends, Lovers, And The Big Terrible Thing".

Пери беше една от най-известните и най-добре платените телевизионни звезди през десетилетието след 1994 г., когато се излъчи първият епизод на "Приятели", проследяващ живота на група от шестима приятели на двайсетина години, живеещи в Ню Йорк.

Пери владееше до съвършенство комичния момент и никога не пропускаше да вложи чувството си за хумор в ролята на Чандлър Бинг, която му донесе номинация за "Еми" през 2002 г. и помогна за създаването на едно от най-популярните телевизионни предавания на всички времена.

Роденият в Масачузетс Пери е израснал в Канада, където е учил заедно с Джъстин Трюдо, който сега е министър-председател на страната. След като се премества в Лос Анджелис, Пери се снима в ролята на Чаз Ръсел в Boys Will Be Boys, а също така има роли в сериали, сред които ситкома Growing Pains, преди да стане световна суперзвезда като Чандлър.

"Това беше единственият човек, който можеше да го изиграе", казва създателката на "Приятели" Марта Кауфман в специалния филм за събирането на екипа през 2021 г.

Пери беше естествено подходящ за ролята на Чандлър, обичан заради саркастичните си кратки реплики, а много от маниерите му се пренесоха в поведението на самия актьор.

В мемоарите си той казва: "Сякаш някой ме беше следил цяла година, крадеше вицовете ми, копираше маниерите ми, копираше моя уморен, но остроумен поглед към живота. Особено се открояваше един герой: не си мислех, че мога да "изиграя" Чандлър. Аз "бях" Чандлър".

Когато обаче за първи път участва в "Приятели" на 24-годишна възраст, започва да излиза наяве зависимостта му от алкохола. До края на 10-ата серия на хитовото шоу той "затъва в много проблеми", разкрива Пери години по-късно.

В интервю от 2016 г. той заяви, че не си спомня как е снимал три сезона на сериала, защото по това време е бил "малко извън себе си". В един момент по време на участието си в "Приятели" Пери казва, че е приемал по 55 болкоуспокояващи "Викодин" на ден и е отслабнал до около 65 килограма.

Заедно с колегите си Дженифър Анистън, Кортни Кокс, Мат Лебланк, Лиза Кудроу и Дейвид Шуимер, Пери се превърна в едно от най-разпознаваемите лица в Холивуд, като според сведенията в разгара на славата на сериала е печелил по 1 милион долара на епизод. Той се присъедини към бившите си колеги за дългоочакваното специално събиране на "Приятели" през май 2021 г.

Въпреки че години наред криеше пристрастяването си от обществеността, Пери описа подробно борбата си в мемоарите си от 2022 г. Friends, Lovers And The Big Terrible Thing ("Приятели, любовници и голямото ужасно нещо").

В началото на книгата той пише: "Здравейте, казвам се Матю, макар че може би ме познавате под друго име. Приятелите ми ме наричат Мати. И би трябвало да съм мъртъв".

След 15 престоя в рехабилитационна клиника и терапевтични сесии, през юни 2022 г. Пери се определя като "достатъчно здрав" и заявява, че е мотивиран да помага на други хора, които се борят с пристрастяването.

Една от основните му сюжетни линии в "Приятели" е първоначално тайният романс между героя му и Моника Гелър (Кокс), който прераства в брак и двойката осиновява близнаци.

Пери се снима и в няколко филма, сред които "Отново на 17" със Зак Ефрон, "Бързата работа" със Салма Хайек и Getting In ("Да влезеш") с комика Дейв Шапел.

Участва в "Девет ярда" и "Хлапакът" с Брус Уилис - който беше гост-звезда в шестата серия на "Приятели".

Пери е носител на "Златен глобус" за най-добър актьор за ролята си в минисериала "Триумфът" (The Ron Clark Story) и има общо четири номинации за награда "Еми".