Визитата на саудитския принц във Франция възмути правозащитниците

Джамал Хашоги беше убит на 2 октомври 2018 г. в саудитското консулство в Истанбул

ЕС
16:07 - 29 Юли 2022
4517
Визитата на саудитския принц във Франция възмути правозащитниците

Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман благодари на френския президент Еманюел Макрон за оказания му вчера "топъл прием". Визитата обаче скандализира правозащитниците, предаде Франс прес.

Макрон посрещна с дълго ръкостискане поканения на работна вечеря в Елисейския дворец принц, който на практика управлява кралството.

Това бе първото посещение на Мохамед бин Салман във Франция след убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги от саудитски агенти.

В послание до Макрон престолонаследникът изрази "дълбоката си признателност" към френския президент и му благодари за "топлия прием и гостоприемството" по време на тази официална визита.

В посланието се уточнява, че посещението е приключило и Бин Салман вече е напуснал Франция.

Критик на саудитската власт, Джамал Хашоги беше убит на 2 октомври 2018 г. в саудитското консулство в Истанбул, където бе дошъл да иска документи, необходими му за сключване на брак. Жалба за съучастие в отвличане и принудително изчезване във връзка с убийството на журналиста Джамал Хашоги бе депозирана ден по-рано в Париж срещу Мохамед бин Салман, обявиха две неправителствени организации и техният френски адвокат.

Хатидже Ченгиз, годеница на Джамал Хашоги, заяви вчера, че е "скандализирана и възмутена от това, че Еманюел Макрон приема с всички почести палача" на годеника й.

Междувременно стана ясно, че принц Мохамед бин Салман и Макрон искат "да засилят сътрудничеството" с цел да смекчат отражението на войната в Украйна върху Европа, Близкия изток и света, съобщи френското президентство, цитирано от Франс прес.

По време на срещата им Макрон е подчертал важността на продължаване на започнатото двустранно сътрудничество, целящо диверсификация на енергийните доставки на европейските страни, се казва в изявлението на Елисейския дворец.

Саудитска Арабия и Франция са се споразумели да засилят сътрудничеството си в сферата на възобновяемата енергия и чистите водородни горива, отбелязва Ройтерс, като цитира съвместно изявление на двете страни, публикувано от Саудитската агенция по печата.

Двамата лидери са обсъдили и значението на стабилизацията на глобалните енергийни пазари и доставките на пшеница и зърно.