Влади Михайлов, Орлин Павлов и Симеон Владов пеят песните на Александър Бръзицов

Легенди
08:17 - 12 Май 2022
6908
Влади Михайлов, Орлин Павлов и Симеон Владов пеят песните на Александър Бръзицов

Изявени и дебютиращи български музиканти ще отдадат своеобразна почит към незабравимия български поп и джаз композитор Александър Бръзицов с концерта “Прошепнати мечти” на 21 май, събота, от 19.30 ч. в зала “България”.

Заглавието на събитието никак не е случайно - това е една от най-известните песни, композирана от маестрото, в която се пее:

Летят последните таксита,
Изтръпнали от нощният хлад
И само вятърът ни пита
Как заредихме с обич този град.

В тази вълнуваща вечер с емблематичното творчество на маестрото, музикални пътеводители ще бъдат специалните гости - талантливите и обичани артисти, познати от сцената, киното и телевизията - Влади Михайлов, Орлин Павлов и Симеон Владов, джаз вокалистите Марина Драгомирецкая, Весела Морова, Петър Петров и младите творци от Училището за певци “D Stars” — Елеонора Лонтова, Виктория Филипова, Неда Кралева, Теа Николова, Зорница Лонтова и Кристина Кръстева.

Музикантите от проекта "Прошепнати мечти" репетират за концерта на 21 май в зала "България". Снимка: Фейсбук профил на Симеон Владов

Специално сформиран оркестър от фестивален тип с диригент Славил Димитров и едни от водещите имена на българската джаз сцена Тодор Бакърджиев, Даниеле Феббо, Атанас Попов и други, ще партнират на изпълнителите. Водещ на събитието е Светослав Николов, програмен директор на Jazz FM радио.

Александър Бръзицов оставя следа в историята на българската симфонична, оперна, театрална, поп и джаз музика. Той е автор на едни от най-популярните песни на българската сцена – “Прошепнати мечти”, “Да започнем отначало”, “Пътища обратни” и много други. Песните му могат да бъдат чути в редица български филми и са изпълнявани от едни от най-големите имена в българската популярна музика.

Изпълнители споделят, че музиката на Александър Бръзицов е красива, вдъхновяваща, но същевременно е голямо предизвикателство и отговорност да се изпълняват неговите песни. 

Симеон Владов и Влади Михайлов са специалните гости в събитието, посветено на творчеството на композитора Александър Бръзицов. Снимка: Фейсбук профил на Симеон Владов

Орлин Павлов ще изпее „Да започнем отначало“, Влади Михайлов ще извиси глас с „Пътища обратни“, а също така ще партнира на Марина Драгомирецкая и Весела Морова в „Думите отлитат“ и „Докато питаш“. Симеон Владов, златен глас на дублажа, двукратен носител на наградата „Икар“ на Съюза на артистите в България, ще изпее с Неда, Теа и Кристина „Боси времена“.

Маестро Александър Бръзицов е роден на 6 март 1943 г. в София, произхожда от виден български род от Дойран, Южна Македония. Син е на Христо Бръзицов и внук на Димитър Бръзицов. Майка му, Катя Спиридонова, е една от големите български оперни певици и една от примите на националната опера.

На 5-годишна възраст започва да учи пиано. На 15 години Бръзицов е приет в оркестъра към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с ръководител Димитър Ганев, а през 1961 г. е избран за ръководител на оркестъра. След това сформира собствен оркестър – квартет, в който свири в бирхалето на хотел „Рила“, смятано тогава за неофициалния джаз клуб на София.

Интересите му винаги са били свързани със симфонична, оперна и джаз музика, въпреки че завършва Художествената академия със специалност приложна графика. После започва да учи като частен ученик при Емил Георгиев. Началото на творческата му дейност е през 1963 г., когато заедно с Кирил Цибулка подготвя музиката на филма „Човекът в сянка“ по сценарий на Павел Вежинов и режисьор Яким Якимов.

Постепенно се утвърждава като автор на филмова музика. Един от най-големите му филмови хитове е песента „Сбогом, любов“ от едноименния филм в изпълнение на Йорданка Христова. Следват безброй негови авторски композиции за над 100 анимационни, игрални и телевизионни филма.

Александър Бръзицов е работил с почти всички поп изпълнители и групи, сред които Лили Иванова, Маргарита Хранова, Йорданка Христова, Катя Филипова, Орлин Горанов, Нели Рангелова, Камелия Тодорова, Васил Петров и други.

Първата му песен е „Бяла радост“, изпълнена от Маргарита Хранова. Написал е над 150 песни и оркестрови пиеси, музика към театрални постановки. Той е един от водещите аранжори в българската забавна музика през 1970-те и 80-те години на XX век, написал е повече от 400 аранжимента.

От 1991 г. Бръзицов е музикален ръководител на Ансамбъла на Строителни войски. Бил е изпълняващ длъжността генерален директор на БНР. От 17 май 2001 г. е аранжор на Биг бенда на БНР. Маестрото издъхна на 29 март 2016 г.

Билети за концерта "Прошепнати мечти" на 21 май в зала "България" могат да бъдат закупени в мрежата на Eventim и на касата на музикалния комплекс.