Владимир Каролев пред Lupa.bg: Ако има желаещ, веднага му джиросвам акции от фалираща фирма

Ексклузивно
15:20 - 14 Май 2020
6969
Владимир Каролев пред Lupa.bg: Ако има желаещ, веднага му джиросвам акции от фалираща фирма

-Г-н Каролев, прочетох ваш коментар и останах с впечатление, че смятате, че който носи маска навън, има ментални проблеми?

-Не, не казвам това. Но мисля, че хората са много изплашени. В моя вход, в блока, в който живея, има две прекрасни момиченца. Родителите са с възможности, бащата е много добър адвокат. Децата са съвсем малки, а играят навън с маски. Като попитах бабата защо е нужно, ми каза: “Така е по-добре.“ Обясних й, че няма дете, заразено с коронавирус.

-Заразяват се, но го карат или без симптоми, или съвсем леко. 

-Да, но хората не го разбират, че децата карат заразата асимптоматично.

-Г-н Каролев, продължихте ли да бъдете така дързък, както бяхте в началото на извънредната ситуация, когато дори Ви задържаха за неспазване на карантината?

-Не съм бил задържан, защото не нося маска. Аз съм си спазвал законите. Бях задържан, защото…Ще се разбере защо. И аз не знам точно защо бях задържан.

Аз просто обясних, че когато въведоха тези КПП-та, декларацията не е проблем за никого да си я напише и да влезе в София, което си беше факт. Неслучайно след това я промениха.

-Наложи се да платите гаранция? 

-Трябваше да платя 50 000 лева гаранция, за да не стоя в ареста, която, между другото, е много неправомерна. Но съм сигурен, че съдът ще реши в моя полза, ако въобще се стигне до съд.

Но, държа да кажа, че не съм платил безвъзмездно. Може да се каже, че съм дал безлихвен кредит на държавата.

-Г-н Каролев, как приемате обявяването на  извънредна епидемична ситуация? Снощи здравният министър Кирил Ананиев внезапно оповести такава на финала на извънредното положение.

-Аз не виждам извънредна епидемична ситуация, но в крайна сметка не съм вирусолог и епидемиолог.

Ето, ген. Мутафчийски, който е много добър лекар,  участвал в две военни мисии, не знам защо реши да се занимава с нещо, което на него просто не му е от компетенцията.

-Но уважавате генерала като лекар, специалист в неговата си област?

-Абсолютно. Всеки човек като него заслужава уважение. Всеки лекар. Самият факт, че е участвал във военни мисии в Афганистан, в Ирак, говори достатъчно. Но според мен с това, с което се нагърби, този човек навреди на авторитета сред колегите си. Както и да е, не искам да обсъждам.

-Пресилени ли бяха мерките у нас от март насам, как мислите? 

-Да, според мен бяха пресилени, и не само според мен. КПП-тата, например, бяха абсколютно излишни, освен тези в ромските махали. Излишни бяха и маските навън.

-А самият вие носите ли маска на закрити места - в магазина, в аптеката, транспорта?

-Нося, разбира се, винаги съм носил. Но носенето на маските на открито, противоречи на разпоредбите на СЗО, които казват, че предпазните средства не се носят навън и ясно се обяснява защо. Другото, което изцяло противоречеше на правилата на световната организация, беше да се забранят разходките в паркове, градини, в планините.

Иначе повечето мерки бяха правилни. 

-Няма как да не ви попитам по най-горещата тема - акциите на "Левски". Вие сте финансист, кажете в крайна сметка след целия панаир, кой е собственик на ценните книжа?

-Аз не само съм финансист, но съм участвал  в много сделки по покупко-продажби на компании, това е моята професия.

В момента Бойко Борисов ще стане собственик ако иска и ако се случат две неща – първо трябва да се запише в книгата на акционерите от собственика – доколкото разбирам, не е Васил Божков, а неговият партньор. Той може да е джиросал акциите на Борисов, но премиерът също трябва да се подпише.

Това трябва да отиде в Търговския регистър и той да бъде основанието за това джиросване. А подписан договор няма.

-Така че премиерът Борисов "де юре" не е собственик, както твърдяха вчера експерти.

-Ами различни са мненията на професорите, които говориха вчера. Огнян Герджиков първо каза, че Борисов бил собственик, после, че не е, адвокати казаха, че не е. Но кажете, каква е логиката това да е еднократна акция -  аз да Ви прехвърля фирма с дълг 10 милиона евра и вие да станете собственик. Така че няма нужда да питате професори, то е очевидно.Това е абсурдна хипотеза.

Вече написах в социалните мрежи, че е много смешно и показва въпиюща некомпетентност някой да твърди, че с такова едностранно волеизявление джиросване на акции на компания, има нов собственик.

Новият собственик трябва да направи няколко неща, а Борисов очевидно няма да ги направи и няма смисъл да ги прави.

Аз съм левскар, между другото – от годините, в които Гунди живееше в съседния вход в моята кооперация в Пловдив. Дори когато се роди Андрей – сина му, ходил съм с баща ми да го взимаме от родилния дом. Не съм много голям левскар, защото ме разочароваха собствениците на "Левски" в последните години, но все пак си оставам левскар, докато дишам.

Та, според мен, най-доброто решение е да се прехвърлят, (ама не на 5-6 човека – Тити Папазов, незнам още кой,) акциите на клубовете на Левски, а те после да се опитат да намерят … ама те пак ще намерят някой, който да дава пари при определени условия.

Трябва да се открие някой, който е в този бизнес в международен мащаб и знае как се правят пари във футбола.

В България не знаят как се правят пари, единствено изключение е Разград – „Лудогорец“. Този клуб, който има 1000 фена пряко сили, има добро управление на клуба, на процеса по наемане на нови футболисти, на продажбите. А големите клубове, сред които са "Левски", само губят пари и все трябва некой да ги храни.

-Т.е. най-доброто решение е да се прехвърлят акциите на клубовете на "Левски".

-Според мен така трябва да се направи, но много внимателно и да не стане под контрола на двама-трима души, които да направят това, което  са правили и в миналото.

Тези, които управляват клубове и се занимават с трансфери, взимат комисиони със скрити договори. И вместо парите да идат в клуба, значима чяст отиват при тях. Защото не знаят как да комерсиализират бранда, независимо дали брандът е Левски, ЦСКА или Славия и т.н.

-А кой да направи това, след като не е ясно кой е собственик?

-Трябва да го направи собственик, но сегашният - съдружникът на Божков не иска. Нов собственик трябва да дойде, няма кой.

Казах, че не Борисов е собственик, защото не е вписан в книгата на акционерите. Между другото, аз съм съдружник с трима приятели в една фирма, която едвам крета, имаме заеми, най-вероятно няма да можем да ги върнем. Не се знае дали фирмата няма да фалира. Та ако има някой желаещ, да му джиросам акциите.