Владимир Малинов: Ще изпълня решението на НС за споразумението с „Боташ“

У нас
16:48 - 20 Април 2024
1924
Владимир Малинов: Ще изпълня решението на НС за споразумението с „Боташ“

Министърът на енергетиката Владимир Малинов очаква да получи решението на Народното събрание за предоговаряне на Споразумението между "Булгаргаз" ЕАД и турската енергийна компания "Боташ", взето вчера в пленарна зала и ще го изпълни в пълен обем, обяви той пред журналисти днес в АЕЦ "Козлодуй".

"В момента, в който го получа, ще възложа съответно на "Булгаргаз" и на колегите от Български енергиен холдинг да подготвят конкретен сценарий, който да бъде обоснован както от финансово-икономическа гледна точка, така и от гледна точка на сигурност и осигуряване на непрекъснатост и сигурност на доставките, и незабавно ще предприема действия на политическо ниво към турските колеги и съответно към "Боташ", коментира министърът.

На въпрос дали България губи от този договор Малинов обясни, че иска първо да се запознае в детайли с търговския договор между "Булгаргаз" и "Боташ", като това дали губи българската страна ще е част от анализа, стъпките за който ще бъдат предприети още в рамките на следващата седмица.

Министър Малинов, заедно с министър-председателя Димитър Главчев и народни представители бяха на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, за да посрещнат първите касети свежо ядрено гориво, произведени от "Уестингхаус Електрик - Швеция" за пети блок на централата.
 
В началото на 2023 г. служебното правителство на Гълъб Донев одобри сключването на споразумение между "Булгаргаз" и турската компания "Боташ", подписано в София на 3 януари, със срок 13 години. С документа се осигурява достъп на "Булгаргаз" до терминалите за регазификация на втечнен природен газ и последващият му пренос до територията на България.

Впоследствие се заговори, че България губи от този договор милиони левове, а организационният секретар на БСП Борислав Гуцанов коментира, че се очертава "една афера за близо 2 млрд. долара загуби". Според него договорът с "Боташ", подписан от служебния министър Росен Христов, ни принуждава от януари 2023 г. да плащаме всеки месец по 178 милиона долара за доставки на природен газ, а неустойките в него са над 2 милиарда долара. По думите му договорът не е съгласуван с Министерския съвет и само осем министри са го подписали, което на практика прави този акт нелегитимен.