Владимир Михайлов и Йоанна Темелкова в провокативен и страстен диалог за любовта

Много емоции, радост и пълни зали съпътстваха първия им спектакъл заедно - "Аз и Ти, преди Ние"

Култура
09:30 - 09 Май 2023
10604
Владимир Михайлов и Йоанна Темелкова в провокативен и страстен диалог за любовта

Ако харесвате актьорите да ви провокират остроумно в театралната зала и неочаквано и по интригуващ начин да ви правят съучастници в спектакъла, ако обичате страстния, проникновен, духовит, дори пиперлив диалог на сцената, то тогава „Аз и Ти, преди Ние“ е постановка, която ще ви грабне и ще увлече въображението ви още в първата минута. 

С това представление една от най-талантливите и лъчезарни актриси с богата емоционалност Йоанна Темелкова ударно се завърна на театралната сцена след 3-годишно отсъствие, през което се посвети предимно на киното и телевизионните сериали. Този спектакъл пък е дебют в драматичния театър за актьора и музикант с необикновен усет към сложните психологически образи в мюзикъла, рок операта и киното Владимир Михайлов. Личи с какъв хъс и желание двамата се впускат в това драматично и вълнуващо сценично пътешествие.

Двата премиерни спектакъла в София на 4 и 5 май в Сити Марк Арт Център преминаха при огромен успех и препълнени зали, като билетите и за двете дати бяха изкупени за рекодно кратко време.


Като екранна двойка Йоанна Темелкова и Владимир Михайлов спечелиха любовта на зрителите покрай участието си в интригуващия сериал "Братя", в който героите им преминаха през сложни драматични обрати. Сега двамата популярни и обичани актьори се срещат за пръв път и на театралната сцена в съвсем различен проект. Въпреки че работят заедно отдавна първият им съвместен спектакъл им носи обособено вълнение, много емоции и много радост, както признаха и самите те покрай премиерата на „Аз и Ти, преди Ние“.

Пиесата на драматурга Светльо Томов е писана специално за Йоанна и Владо. Интересно е понякога припокриването на черти от характера и живота на актьорите с тези на героите им, без разбира се това да е водещо в спектакъла. 

Като психолог по образование Светльо Томов, който е и сценарист на редица успешни сериали, познава тънкостите на човешката душа. В пиесата си той прокарва интересна и емоционална психологическа линия между героите, залага на умния диалог своего рода интелектуален пинг понг, който актьорите умело и талантливо си подават, държейки приковано вниманието на зрителите от първата до последната реплика в спектакъла.

Героинята на Йоанна Темелкова, освен очарователна като нея самата, е и брокер на недвижими имоти. Героят на Владимир Михайлов е всестранен талант също както самият той е в живота. И както го описва неговата партньорка на сцената в пиесата Владо е музикант и композитор, продавач и психолог, който мечтае да издаде първия си албум.

Една от най-талантливите и лъчезарни актриси с богата емоционалност Йоанна Темелкова ударно се завърна на театралната сцена след 3-годишно отсъствие

Двамата герои, които в миналото са имали романтична връзка, се срещат в шапкарско ателие, където героят на Владимир Михайлов продава най-различни шапки. И тази среща между някогашната любовна двойка ще разкрие историята на една изживяна любов, но не докрай.

За това как сме забравили да чувстваме, да мечтаем и да бъдем щастливи. За грешките, които правим по отношение на партньора. За това, че понякога е по-лесно да си сложим маска на лицето или шапка на главата в опит да скрием чувствата и копнежите си, да избягаме от привързаността, от неувереността, от любовта, болката или страха.

„Аз и Ти, преди Ние" е дебют в драматичния театър за актьора и музикант с необикновен усет към сложните психологически образи в мюзикъла, рок операта и киното Владимир Михайлов

„Аз и Ти, преди Ние“ поставя пред актьорите и зрителите дълбоки екзистенциални теми, които вълнуват мнозина и които в спектакъла излизат отвъд клишетата и скучните традиционни решения. Пиесата предоставя и мъжката, и женската гледна точка, защото разкрива част от сложната игра, която и мъжете, и жените играят в една връзка. Игра, която всъщност може да бъде лесна и приятна, но понякога хората излишно я усложняват с недоизказани думи и излишни обвинения към другия. 

Задаваме си въпроса от какъв мъж има нужда една жена - от шут, който да я разсмива, но едновременно с това да е и сериозен, интелигентен и малко хулиган. И защо, ако мъжът е идеален според собствените представи на жената, може да е скучен и пак нещо да не й достига.

А какво привлича мъжа у една жена, освен неустоимата й красива трапчинка - може би нейното умение да го приеме такъв, какъвто е. "Аз имах нужда просто някой да ме приеме без уговорки, дори пиян, да почувствам, че получавам толкова, колкото давам. Дори за една нощ", казва героят на Владимир Михайлов, обяснявайки на бившата си приятелка защо се е отдал на "глупав пиянски секс", въпреки обичта си към нея.

Защото истинската любов означава да имаш уважението и симпатията на другия, неговата подкрепа и да се постараеш твоето самолюбие да не наранява достойнството на партньора. Любовта е и да погледнеш света през очите на другия, през неговите мечти, лудости, дори грешки. 

Обичта и грижата често остават в теб, дори когато си сърдит на другия. Страстта също остава дълбоко в теб, дори вече да не си с човека, който е придавал смисъл на живота ти.

Червеният акцент в облеклото на героите на Йоанна Темелкова и Владимир Михайлов символизира точно тази огненост на чувствата в съчетание с техния темперамент. Тя е с червени обувки, които много й отиват и елегантно я отварят заедно със стилния черен костюм, той - е с червена кърпа, завързана небрежно на панталона му, допълвайки бунтарския му имидж.

Интересни са и режисьорските похвати на младия Димитрис Георгиев, за когото този спектакъл също е дебют в театъра, актьорите да не играят само на сцената, но да слязат и след публиката и да водят диалог сред зрителите и със зрителите. Тоталното премахване на четвъртата стена въвлича ефектно публиката в увлекателната история в „Аз и Ти, преди Ние“, изпълнена с любов, страст, щастие, но и с болка, тъга и разочарование.

Режисьорът Димитрис Георгиев разкри таланта си и на театрален режисьор

Изчистената визуална среда без декори, но с ефектно осветление и нежна, красива музика правят спектакъла по-интимен, по-въздействащ и оригинален. Димитрис Георгиев, който има зад гърба си няколко успешни филма, в дебютната си постановка като режисьор умело вплита похвати от киното и в определени моменти от спектакъла имаш чувството, че гледаш филм, тъй като движението на актьорите на сцената - непосредствено пред зрителите или в нейното дъно, напомня близкия и далечен план в киното. И сполучливото и точно местоположение на актьорите в дадени моменти в синхрон с оригиналния диалог създават особен ритъм на спектакъла.

Редица провокативни изненади очакват още зрителите в „Аз и Ти, преди Ние“, но нека ги запазим в тайна, за да може тези, които за първи път ще гледат спектакъла да усетят очарованието от срещата си с харизматичните актьори и с техните герои.

Публиката ще разбере дали рокерското излъчване на Владимир Михайлов на сцената ще претърпи развитие и дали той ще хване китарата в спектакъла, пеейки своята авторска песен "Само с теб", записана с неговата група "Rewind!". Зрителите ще видят и дали музикантът насърчава героинята на Йоанна Темелкова да се пробва в пеенето и каква е ролята на един дакел в техния сценичен живот. 

И понеже през цялото време в пиесата става дума и за музика, и за мечтата на героя на Владимир Михайлов да издаде първия си диск, то плакатът и промо видеото за спектакъла са под формата на плоча с ликовете на двамата актьори.

Екипът на "Аз и Ти, преди Ние“ успешно завъртя тази плоча. Вероятно актьорите Йоанна Темелкова и Владимир Михайлов, режисьорът Димитрис Георгиев, драматургът Светльо Томов и продуцентът Денис Ставров се стремят към платинена плоча с този спектакъл.

А хората от музикалния бранш добре знаят, че зад платинената плоча стоят рекордни продажби и изключителен интерес.

Спектакълът търпи развитие с всяко следващо представление, което дава възможност на опитните и интелигентни актьори да импровизират по оригинален начин, а на режисьора да проявява креативност и да добавя нови елементи, когато постановката се играе и на открити сцени.

Владимир Михайлов и Йоанна Темелкова демонстрират изключителен усет към зрителските реакции и умение да предизвикат смеха и аплодисментите на публиката, но без да се увличат по тях, запазвайки достойнството на актьорската професия, без излишно театралничене и преиграване и без да залитат към един по-лек жанр.

Йоанна Темелкова, продуцентът Денис Ставров, Владимир Михайлов и режисьорът Димитрис Георгиев ще обиколят театралните сцени в България с новия си спектакъл за любовта

Предстои турне на Йоанна Темелкова и Владимир Михайлов с "Аз и Ти, преди Ние" в цялата страна, като интересът към гостуванията им в различни градове също е голям.

Първата спирка от турнето е Благоевград на 16 май, следват Пловдив на 9 юни и на 8 септември, Перник - на 19 юни, Казанлък - на 21 юни и Бургас - 20 август. Предстои да бъдат обявени и дати за други градове. Lupa.bg научи, че в София скпектакълът ще се играе на 17 юли на Sofia Summer Fest в Южния парк, а от есента влиза за постоянно в афиша на Сити Марк Арт Център. Първото представление в София през новия сезон е планирано за 25 септември.

Авторът на пиесата Светльо Томов пита кои сме „Аз и Ти, преди Ние“. Преди десетилетия Бертолт Брехт бе казал, че „Ние - това е повече от аз и ти.“ 

"Мога да съм цял само с теб. Сякаш съм живял само с теб. Но аз не те разбрах, аз не те видях. И няма път назад, но само с теб, само с теб ще бъда някой. Мога да съм цял само с теб...", изповядва Владимир Михайлов в песента си "Само с теб". Кои сме всъщност Аз и Ти, преди Ние...

Снимки: Димитър Крумов