Владислав Панев: Стабилни буфери пазят бюджета

Ситуацията на пазарите се сменя всеки ден, няма нужда да бързаме с актуализацията, категоричен е депутатът от ДБ

Новини
12:26 - 25 Февруари 2022
1305
Владислав Панев: Стабилни буфери пазят бюджета

"Надявам се да приемем качествен бюджет. Когато имаш извънредно положение, по-добре да не правиш нищо за ден-два, за да видиш как ще се развие обстановката. Вчера ситуацията по пазарите беше една, днес е друга. Предвидена е актуализация на бюджета, освен това има достатъчно стабилни буфери. Няма нужда да бързаме и да го променяме към този момент". 

Това каза пред БНР Владислав Панев, депутат от ДБ и член на парламентарната комисия по енергетика. 

Делян Добрев: Предвид ситуацията в Украйна бюджетът ни вече не е актуален
В предаването "Хоризонт до обед" Панев подчерта, че цените на всички суровини вървят нагоре, но не очаква цената на газа да скочи с 30% от март и изрази предположение, че е възможно средните цени за февруари да са по-ниски от тези за януари. 

"12 години не работим активно за алтернативи на доставчиците на газ и на самия природен газ. Толкова технологии се появиха, които биха могли да намалят разходите с десетки проценти. Трябва да се обръща повече внимание на алтернативите, за да си решим дългосрочно проблема с един доставчик". 

При спиране на газа от Русия, България може да разчита на хранилището в Чирен, посочи депутатът: 

"Зимата е към края си, можем да минем на алтернативни горива. България не е толкова зависима от природния газ, що се касае за отопление. "Топлофикация - София" в кризисни времена е минавала на мазут".