Владо Береану за Lupa.bg : Цинизъ м е оставането на Галя Димитрова в НАП

За шефката на приходната агенция личният интерес е по-важен от обществения, критикува журналистът

Ексклузивно
17:25 - 31 Юли 2019
9658
Владо Береану за Lupa.bg: Цинизъм е оставането на Галя Димитрова в НАП

Шефката на НАП Галя Димитрова вече трябваше да е уволнена. Заминаването й на почивка по време на хакерската атака говори за циничност от нейна страна. Самата тя призна, че личният й интерес е по-важен от обществения. Това коментира пред Lupa.bg журналистът Владо Береану.  

Галя Димитрова 

Галя Димитрова днес призна, че за нея сигурността на приходната агенция е на второ място. По-важно е събирането на данъци. Не е направила нито един тест, за да се провери дали системите на НАП са сигурни. Вместо това ще харчи повече пари за техника.

Проблемът обаче не е в техниката. Трябва да се осигури ново програмно осигуряване. Програмите в държавния апарат се правят с обществени поръчки, които се печелят от определен кръг от фирми, свързани с властта. Големите IT фирми работят само с възложители от чужбина, за да избегнат подкупите. Хората, печелили обществени поръчки, работят с безплатни продукти и затова услугата, която предлагат е на ниско ниво и хакерските атаки са успешни.

Служителите на „Информационно обслужване”, които ще одитират НАП използват технологии, които са от 10-15 години. Млади хора в „Информационно обслужване” няма. Трябва да се наемат фирми, които се занимават с киберсигурност, а не с програми. „Информационно обслужване” единственото, което може да направи, е да замете своите следи и следите на некадърност в системата.