Владо Береану за Lupa.bg: Заради промяната на румънското НПК е убита 15-годишната Александра

Полицията не е имала право да проследи телефонните обаждания на жертвата, обясни журналистът

Топ
15:03 - 29 Юли 2019
10059
Владо Береану за Lupa.bg: Заради промяната на румънското НПК е убита 15-годишната Александра

Шефът на румънската полиция Йоан Буда не трябва да бъде държан отговорен за убийството на 15-годишната Александра в Румъния. Той е действал според последните промени на НПК, които ограничават правата на колегите му. Това заяви пред Lupa.bg журналистът Владо Береану.

На 24 юли 15-годишната Александра пътувала на стоп от родното си село за Каракал. Спрял й 65-годишен шофьор на незаконно такси. Той я отвлякъл и измъчвал. Връзвал я с бодлива тел, извадил й е зъбите. Момичето успяло да се свърже със 112 и да съобщи, че е в беда, но полицията не е могла да проследи откъде е обаждането й. По-късно тийнейджърката била убита.

 „Заради новите поправки на НПК полицаите нямат право да проследят откъде се обажда Александра. Това могат да правят само спецслужбите. Органите на реда са се обърнали към мобилните оператори за помощ, но те могат да дават информация само за близко място. Едва когато съседка на убиеца е позвънила на полицията, са успели да намерят жертвата. Униформените са били на мястото на убийството през нощта и е трябвало да чакат до 6 часа сутринта, за да могат да направят претърсването. Това изискване също е по новия закон”, обясни Береану.

Най-вероятно човекът, отнел живота на Александра, е сериен убиец. Той е признал, че е умъртвил още едно дете. В последните месеци обаче са изчезнали още 5 души и полицията се съмнява, че зад това стои екзекуторът на Александра.