Влакът на цар Борис III идва на гара Септември

Всеки желаещ може да се качи на ретровагоните по случай 80-та годишнина от откриването на теснолинейния път Велинград-Белица

Едно време
15:23 - 22 Юли 2019
5583
Влакът на цар Борис III идва на гара Септември

Два ретровагона от Царска България ще бъдат показани на гара Септември по случай 80-годишнината от откриването на теснопътния участък Велинград-Белица. Възстановени през 2004 г., парният локомотив 609.76 и двата вагона ще очакват своите посетители на 30 юли от 8 до 13 ч. Ще бъдат изложени безплатно за разглеждане и за снимки, но няма да потеглят от гарата, съобщиха организаторите от Гражданско сдружение „За теснолинейката“. 

Юбилеят ще бъде отбелязан с богата и разнообразна празнична програма в Септември, Белица и влак „Родопи”. В състава на трена „Родопи” ще бъде открита фотоизложба по случай юбилея, а в гара Белица честването ще продължи с официална част, народно веселие и символична почерпка за гостите.

На 30 юли 1939 г. лично Негово Величество цар Борис III управлява парния локомотив на първия влак от Сарамбей, днес Септември, до гара Белица. Местното население се спуска по гарите, за да види двете чудеса на едно място – цар и влак!

След празнични речи композицията потегля за Якоруда. Тържествено е посрещнат влакът и в гарите Цветино, Света Петка и Аврамово. На гара Якоруда царят поздравява населението и духовата музика, министри и висши лица произнасят речи. В гара Белица влакът е посрещнат пищно, след което гостите отпътуват за селото, където е даден обяд.

На 30 юли 1939 г. Борис III лично управлява парния локомотив на първия влак от гара Септември до Белица. Народът въодушевено приветства царя


През следващите години теснолинейката Септември-Добринище се утвърждава като гръбнак на социално-икономическия и културно-битов подем в Западните Родопи, Рила и Пиринска Македония от Тракия през Чепинско, Разложко и чак до Гоце Делчев.

По случай честването, „БДЖ-Пътнически превози” ЕООД за първи път ще даде възможност на всички граждани и гости на събитието да се качат в ретроподвижния състав за теснолинейката, възстановен за движение преди 15 години.

Сутринта на 30 юли от 8 часа сутринта на втори коловоз в теснопътна гара Септември парният локомотив 60976 и двата ретровагона от царско време ще бъдат достъпни за всички желаещи да се качат, да разгледат и да се снимат.

Успоредно на историческата композиция ще бъде композиран и редовният влак „Родопи”, с който организаторите предлагат на желаещите да отпътуват за гара Белица, където ще бъде голямото празненство по случай юбилея от визитата на царското семейство и откриването на гарата.

Влакът заминава в 08:45 ч., а билетите за него са по редовните цени на БДЖ. След престой от 2 часа и половина в гара Белица, гостите ще могат да поемат обратно с влак „Родопи”, който в гара Септември има връзка за София, Пазарджик и Пловдив.

Със съдействието на Община Велинград, която подкрепя инициативите за популяризиране на Родопската железница, към 10:15 ч. на гара Велинград танцьори от ТК „Росица” ще посрещнат тържествено влак „Родопи”. Своята подкрепа ще даде и Община Якоруда, където на гарата влакът ще бъде посрещнат по стара българска традиция.

Кулминацията на честването ще бъде в гара Белица между 12:30 и 15:00 ч. Там самодейци от читалището в с. Краище ще посрещнат композицията и ще представят кратка програма, след което якорудският и белишкият поп ще отслужат молебен за здраве. Организаторите ще произнесат тържествена реч и ще почетат паметта на покойните железничари, работили по теснолинейката през годините. Празникът ще продължи с народно веселие и почерпка за присъстващите.

Парният локомотив 609.76 е произведен през 1949 г., когато пристига в Септември за обслужване на тежките товарни влакове по теснолинейката. След навлизането на дизеловата тяха през 1966 г., парните локомотиви поетапно са спрени от движение.

Интериорът на двата ретровагона е възстановен в оригиналния си вид

През 2004 г., след няколкото години работа, един от запазените ветерани е възстановен за осъществяване на атракционни пътувания по най-живописната линия у нас. БДЖ разполага с още няколко парни машини от миналото, обслужвали теснолинейката между 1926 и 1966 г., но единственият в движение е 609.76.

Двата ретровагона също са възстановени за движение през 2004 г. и пренасят пасажерите в отминалата епоха от началото и средата на миналия ХХ век. Построени са през 20-те и 40-те години и днес са автентично оборудвани с дървени пейки, плетени багажници с позлатени рамки и наподобяваща махагон облицовка. В краищата на единия вагон има открити платформи. Това са част от условията, които БДЖ предлага предимно на чуждестранните групи, наемащи ретрокомпозицията няколко пъти годишно.

Желаещите да посетят събитието могат да закупят двупосочни билети за влака от Септември до Белица в 08:45 ч. от всички каси на БДЖ. Сутринта и вечерта в гара Септември влак „Родопи” има връзка с влакове от и за София, Пловдив и Пазарджик. Цена на билета Септември-Белица-Септември – 10,30 лв.

Снимки: Гражданско сдружение „За теснолинейката“