Властта отпусна 4 млн. за наркоманите

Парите отиват за метадоновата програма, обясни министър Кирил Ананиев

Здраве
16:37 - 24 Октомври 2019
2024
Властта отпусна 4 млн. за наркоманите

За преместване на метадоновата програма ще бъдат предвидени 4 милиона лева, с които ще се подготви сграда, отговаряща на всички изисквания и ще бъде специално пригодена за програмата. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той присъства в откриването на реновиран комплекс за изгаряния и пластична хирургия в болница "Пирогов".

В момента метадоновата програма е в столичната болница "Св. Анна". Министър Ананиев увери, че ще удържи на обещанието си - до края на годината метадоновата програма да бъде преместена от двора на болницата.

В София функционират общо 10 метадонови програми, които съществуват от десетки години. По въпроса с протеста на медицинските специалисти Ананиев коментира, че се обсъждат нови правила за разпределяне на заплатите

По методиката за заплатите се работи в момента заедно с Българския лекарски съюз (БЛС). Методиката ще бъде неразделна част от пакет документи, които ще бъдат приети преди началото на новата финансова година, заедно с новия Национален рамков договор, допълни Ананиев.

С БЛС се обсъждат и основните правила за формиране на разходите по отделните здравноосигурителни плащания, един месец преди започване на новата финансова година Националният рамков договор за срок от три години трябва да бъде готов за обществено обсъждане.