Влюбени в поезията: Националната библиотека се оказа тясна за почитателите на Добромир Банев

Цветя, обич, прегръдки и усмивки засипаха поета на премиерата на новата му книга "Всички дни ще се казват неделя“

Култура
12:03 - 17 Ноември 2023
3490
Влюбени в поезията: Националната библиотека се оказа тясна за почитателите на Добромир Банев

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ се оказа тясна за почитателите на поезията на Добромир Банев. В сряда вечерта той представи новата си книга с лирика „Всички дни ще се казват неделя“, а над 1000 души препълниха централното фоайе и коридорите на Националната библиотека. Поетът уважи своите почитатели, като лично и емоционално им прочете няколко стихотворения от новата си книга.

Снимка: Стефан Тотев

Интересът към стихосбирката е огромен, а уважилите премиерата имаха привилегията първи да си купят книгата и да получат автограф от автора. Любители на поезията, както и работещите в Националната библиотека споделиха, че никога на литературна премиера не са виждали толкова много жадни за лирика жени и мъже.

Снимка: Стефан Тотев

Цветя, обич, прегръдки, усмивки и щастие засипаха Добромир Банев, който повече от два часа раздаваше автографи, въпреки рекордната му бързина и лаконичност.

Снимка: Стефан Тотев


Сред гостите бяха популярни артисти, поети, певци, лица от телевизионния екран – Ирина Флорин, Катето Евро, Гергана Стоянова, Петър Антонов, Силвия Петкова, Натали Трифонова, Мария Константинова, Виктор Дремсизов, Мария Лалева, журналисти и приятели на Добромир Банев. Той многократно благодари на всички, които са го уважили в деня на премиерата на "Всички дни ще се казват неделя“, както и на всички свои верни читатели.

Поетът заедно със своя добър приятел актьора Петър Антонов. Снимка: Ивелина Чолакова 

Събитието бе открито от издателя и литературен критик Пламен Тотев, който изрази вярата си, че след тази книга за всички влюбени в България всички техни споделени дни ще се казват неделя. Добромир Банев е намерил най-подходящите думи, с които днешният човек би изразил чувствата си през този, когото обича. А тези думи остават в сърцето, сподели Пламен Тотев.

Заедно с редактора на книгата поетесата Маргарита Петкова. Снимка: Ивелина Чолакова


Топли думи за Добромир Банев каза и Маргарита Петкова, която е редактор на книгата му. 

Президентът на Българската федерация по бокс Красимир Инински, както и актрисата Катето Евро също бяха сред ВИП гостите на премиерата на книгата на Добромир Банев, чийто редактор е Маргарита Петкова. Снимка: Ивелина Чолакова

"Премиера, която ще се помни дълго! Никога Национална Библиотека "Св. св. Кирил и Методий" не е посрещала толкова хора, влюбени в поезията! Благодаря!", сподели в социалните мрежи Добромир Банев, трогнат от вниманието на своите читатели.

Актрисата Силвия Петкова също е почитателка на поезията на Добромир Банев. Снимка: Ивелина Чолакова

В специално интервю за Lupa.bg поетът разказа, че е озаглавил новата си стихосбирка "Всички дни ще се казват неделя", защото за него неделя е най-хубавият ден от седмицата. "Знаем, че на английски „Sunday“ e ден на слънцето, а на български „не деля“ означава „не работя“. Не ми е любим само защото не се работи, а защото това е време, в което човек може да обърне повече внимание на себе си, да бъде с човека, на когото държи и когото обича, да се занимава с нещата, които му харесват, да се отдаде на хобито си, да отиде на разходка или да се качи в планината, да прави това, което иска", сподели поетът.

Маргарита Петкова, Добромир Банев и издателят Пламен Тотев. Снимка: Ивелина Чолакова

"Аз съм човек, който прави много неща наведнъж, но намирам време за всичко. Неделята винаги ми е много ползотворен ден. От друга страна тя е и библейски ден, така че посланията в книгата са много. Имам книга, която се казва „В понеделник ще е късно“, така че сега реших заглавието да бъде по-позитивно - „Всички дни ще се казват неделя“. Искам всички дни да се казват неделя, защото знам, че това е ден, който прави хората щастливи. Това е ден на щастието", откровен бе творецът.

Снимка: Стефан Тотев

Lupa.bg публикува две стихотворения на Добромир Банев от новата му стихосбирка "Всички дни ще се казват неделя":

Нуждаем се от шепа доброта.
От мъничко надежда и човечност.
Еднакво сме безсилни пред смъртта.
Чрез любовта
светът познава вечност!

Не струва нищо целият живот,
щом чувството за мъст е неизбежно!
Човечността е правилният ход
към краткия покой,
наречен нежност.

Тайфуни с много нежни имена
минават покрай нас и отминават…
„Любов“ не се римува със „война“.
Войната свършва,
любовта остава!

Снимка: Ивелина Чолакова

Не повярвахме в никаква тайна.
Осъзнахме отдавна, че с дните
на света няма нищо случайно
и че всичко е вече открито.

Няма нужда от хиляди думи
за любови и дълги раздели…
Ако още веднъж се целунем,
всички дни ще се казват
неделя.