ВМРО разгневи Великотърновския университет

Академичната общност с остра декларация срещу политическата намеса в изборите за ръководни органи

Новини
15:29 - 23 Април 2019
1903
ВМРО разгневи Великотърновския университет

Академичната общност на Великотърновския университет е приела декларация срещу политическата намеса в изборите за ръководни органи на университета, съобщиха преподавателите, инициирали подписката. Според проф. Стоян Буров е важно в предстоящите избори за ректорско ръководство, както и за председател на Общото събрание на университета, да няма политическа агитация и намеса.

В декларацията се посочва, че членовете на академичната общност възразяват и протестират срещу опитите на членове на ВМРО да се намесват в автономията на висшето училище с призиви в медиите и с декларации, прочетени в Народното събрание, отбеляза проф. Вихрен Бузов.

„Той посочи, че политическа намеса в работата на университета е в разрез със Закона за висшето образование, тъй като според чл. 3 от закона, висшето образование е „независимо от идеологии, религии и политически доктрини”. 

В декларацията се посочва още, че мандатът на всички колективни органи на Великотърновския университет изтичат по едно и също време, което означава, че трябва да се проведат нови избори в това число и за студентски представители.

Повод за декларацията е отказът на ръководството на Студентския съвет да свика свое общо събрание, на което да бъде избрано представителството на студентите в Общото събрание на университета, което е причина изборите за университетско ръководство да бъдат отменени от 20 май на 10 юни, посочи проф. Буров. 

Той заяви, че ако ръководството на Студентския съвет не предприеме действия, за да попълни 15% от своята квота в Общото събрание на университета от 390 души, има вероятност избори да не се състоят и да бъде назначен служебен ректор, информира БТА.

Според преподавателите това ще бъде тежък удар върху реномето на университета и върху демократичния изборен процес.

Вчера търновски студенти също заявиха недоволството си от политическия натиск върху ВТУ, излизайки на спонтанен протест.