ВМРО внесе закон за личния фалит

Прагът на задължението трябва да е до 200 000 лева

Актуални новини
16:59 - 30 Октомври 2020
2001
ВМРО внесе закон за личния фалит

Месец след като мина на първо четене допълнението на ВМРО за абсолютната давност за парични задължения в Закона за задълженията и договорите (ЗЗД), която предизвика недоумение и критики от специалистите, има вече внесен от същата партия проектозакон за личния фалит.

Проектът на ВМРО за закон за защита на физическите лица при неплатежоспособност (каквото е името на проектозакона) предвижда две предпоставки, за да бъде поставено физическото лице под закрила: неплатежоспособност и добросъвестност, предаде „Дневник”.

Неплатежоспособността ще е налице, когато лицето е в трайно неизпълнение на едно или повече свои изискуеми парични задължения на стойност, не по-малка от пет минимални работни заплати. А общият размер на задълженията има максимална граница от 200 000 лева.

Същевременно е предвидена възможност съдът да постави под защита и длъжник, чието задължение надхвърля този размер, когато "неплатежоспособността е настъпила по обективни причини и интересите на неговите кредитори обуславят поставянето му под защита". Цялото имущество и бъдещите доходи на длъжника в петгодишен период, с изключение на несеквестируемите вещи и доходи, служат за удовлетворяване на неговите кредитори.

Законът предвижда и Централен електронен регистър към Агенцията по вписванията на физическите лица в неплатежоспособност, в който да се записват база данни за статуса на засегнатите лица.

Недоумение буди според юристи посоченото в мотивите, че със закона за личния фалит ВМРО хем "предлага цялостна правна рамка за защита на длъжниците, които попадат в неговия обхват", хем "наред с това ВМРО продължава да работи за спешното приемане на измененията в

ЗЗД , предвиждащи 10-годишната абсолютна давност за задължения на физически лица". Този проект за давността бе приет на първо четене в края на септември и критично анализиран от мнозина експерти.

Абсолютната давност би следвало да е решена в закона за личния фалит, а не да са на отделни парчета, е мнението на юристи, които коментират принципно, преди да се запознаят детайлно с проекта. Обявяване на личен фалит като способ едно лице да излезе от дълговата спирала и да получи втори шанс логично трябва да е свързано със значителни ограничения, правила и мерки, едва при спазването на които съответният длъжник ще получи възможност да започне начисто. Докато при абсолютната давност изобщо не се изследват обстоятелствата, при които се е стигнало до непосилното задължение, нито поведението на длъжника през същия период.

За такъв закон - за личния фалит, се говори от години, тъй като България е единствената страна в ЕС, в която не са уредени законодателно проблемите при изпадане в неплатежоспособност на частноправните субекти. И тъй като материята е тясно специализирана, проектозакон за личния фалит би трябвало да се пише от професори и да се обсъжда задълбочено и експертно, а не да се внася набързо в парламент с доверие, вариращо между 8 и 11 процента, предупредиха изпреварващо пред "Дневник" финансисти и банкери.