Внезапното овладяване на чужди езици е възможно

Нещо за четене
17:54 - 30 Октомври 2021
4693
Внезапното овладяване на чужди езици е възможно

Ксеноглосията е внезапно проявена способност на човек да говори на език, който преди не е знаел и който по принцип не може да научи. Какво е това - генетична памет, доказателство за прераждане, или нещо друго? Това са все въпроси, на които няма категоричен отговор. Ясно е само, че ксеноглосията е напълно възможна.

Първото писмено свидетелство за нея се открива в Новия Завет - 12 апостоли неочаквано започват да говорят на езици, които преди това не говорят. Внезапното овладяване на чужди езици от Христовите ученици се счита за доказателство, че те са избрани от Бог за последователи на Христа.

Съществуват редица свидетелства за монаси от различни части на Европа, които изведнъж започват да говорят на различни езици, които не са изучавали и дори не са чували. Тези монаси обаче са сред най-усърдните Божии служители с дълбока и всеотдайна вяра в сърцата. Дълго време обаче неочакваният дар е считан от другите църковни служители за проява на дявола и носителите на ксеноглосията са подлагани на удари с камшици и други мъчения, уж за да бъде изгонен от тях сатаната.

През 1634 г. в лондонски манастир изведнъж всички послушници започват да говорят свободно на  гръцки, латински и испански. За да се отърват от такова „нещастие“, им е наредено да се молят усърдно и да постят.

През 19 век италиански селянин изведнъж заговаря на чужди езици. Пристигналите свещеници разбират, че това са латински, гръцки, турски език и решават да спасят бедния човек - извършат обряда на екзорсизма. Процедурата е „успешна“: демонът напуска тялото на селянина, който умира.

През 20-ти век с такива случаи вече се занимават не свещеници, а учени. Явлението се нарича ксеноглосия, всеки случай е регистриран, изследван и се установява, че с всяка година случаите на внезапно проговарящи чужди езици хора стават все повече и повече. Започват да се появяват определени модели.

Обикновено способността се проявява при човек, преживял психическа или мозъчна травма. През 1978 г. жител на района на Липецк, Н. Липатов, е ударен от мълния, след което започва да говори на немски, английски и френски език. През 1979 г. пенсионер от Тула е прегазен от кола и започва да говори на немски. През 1998 г. в Московския изследователски институт по психиатрия е наблюдавана жена, която започва да говори иврит след инсулт.

Учените предполагат, че хората, които внезапно заговарят на чужди за тях езици, установяват телепатична връзка с чужденци и по някакъв начин поглъщат част от съзнанието им, включително владеенето на език. На помощ идват и примерите от живота на един от най-големите ясновидци на всички времена – Едгар Кейси. Той получава писма от цял ​​свят, но никога не използва услугите на преводачи. Просто изпада в транс и чете писмото, независимо на какъв език е написано.

Когато започва да се използва хипноза за изследване на ксеноглосията, се установява, че много от изследваните започват да говоря на вече несъществуващи езици и дори си припомнят минали животи, в които са говорели именно на тези езици.

13-годишната англичанка Ивет Кларк говори на древен египетски и се представя като храмова танцьорка. Ученият-египтолог, който разговаря с нея, не само не успява да я хване за неточности, но и самият той научава много нови неща за Древен Египет.

През 1955 г. една хипнотизирана американка се описва като Дженсен Якоби, швед, починал през 17 век. Тя говори на шведски с архаизми отпреди 300 години.

През 1959 г. 44-годишният канадец Джон Догърти говори за живота си в древността в Близкия Изток и рисува драсканици, които се оказват арабска писменост, която не се използва от 7-ми век след Христа.

В момента има две конкуриращи се теории, които се опитват да обяснят ксеноглосията. Според първия генетичната ни памет се събужда. Втората е свързана с първата – просто човек си припомня предишни прераждания, в които е говорил на съответните езици. Но това за прераждането все още кара официозите на науката и религията да подскачат гневно до небето.

По принцип и двете теории казват едно и също: ксеноглосията е мост към миналото ни. Има обаче случаи, които не се вписват в нито една от тези теории. Едно от тях е описано от швейцарския психолог Флорной. През 1899 г. той наблюдава жена, която в състояние на хипноза говори в допълнение към френския и хинди на език, който не може да бъде идентифициран. Езикът има структура, правопис, свои граматически характеристики, но в същото време няма нищо общо с някой от съществуващите или мъртвите езици. Нейният преводач на име Елена твърди, че е говорим от жителите на Марс. Дали Елена е потомка на марсианците? Или е живяла на червената планета в миналия живот? Все въпроси без отговори.