ВНИМАНИЕ: Маларийните комари атакуват

Здраве
09:30 - 22 Февруари 2023
3155
ВНИМАНИЕ: Маларийните комари атакуват

Комарите, които пренасят малария, се придвижват към затоплящите се райони в Африка от повече от век, според ново проучване, публикувано в Biology Letters.

Комарите, които пренасят малария, се придвижват към затоплящите се райони в Африка от повече от век, според ново проучване, публикувано в Biology Letters, цитира nationalgeographic.bg.

Колин Карлсън, биолог от Джорджтаунския университет, и колегите му използват най-изчерпателната база данни, събирана някога от медицински ентомолози, за да проследят външните райони на разпространение на комари в Африка в продължение на 120 години.

Данните позволяват на изследователите да определят границите на обхвата на 22 вида комари Anopheles между 1898 и 2016 г. През това време светът се е затоплил с поне 1,2°C, създавайки нови зони, подходящи за комари.

В резултат на това комарите Anopheles се разпространяват на юг с 4,7 км и се издигат с 6,5 м надморска височина всяка година.

Това е по-далеч и по-бързо от оценките от проучване от 2011 г., което съобщава, че сухоземните видове се придвижват към Южния полюс с 1,7 км годишно и на височина с 1,1 м годишно.

Всъщност, новото проучване предполага, че африканските комари Anopheles са се преместили толкова далеч, че средно сега се намират на 500 км по-близо до Южния полюс и 700 м по-нагоре, отколкото са били в началото на XX век.

Според Карлсън това е едно от първите „твърди исторически доказателства“, че комарите се движат с повишаването на температурите – и това е от доста време.

Комарите могат да изминат стотици километри за една нощ с въздушните течения. Но също така тези студенокръвни същества са чувствителни към температурни промени, влажност и валежи, поради което климатът диктува къде могат да оцелеят.

Очакванията се изменението на климата не само да разшири обхвата на комарите, но и да удължи времето всяка година, когато те са активни.

Новото проучване проследява само комарите от рода Anopheles, но Карлсън казва, че други видове комари вероятно се движат по подобен начин, но само чрез събиране на данни ще можем да започнем да разбираме колко далеч могат да стигнат.

„Склонни сме да приемем, че тези промени се случват навсякъде около нас, но базата от доказателства е доста ограничена“, казва Карлсън.

Що се отнася до комарите Anopheles, проследяването на тяхното разпространение през историята може да помогне да се обяснят променящите се модели на предаване на малария в африканския регион. Това би помогнало за изясняване на дългогодишните дебати относно причините, поради които случаите на малария са се увеличили в планинската част на Източна Африка.

Някои изследователи твърдят, че възобновяването на маларията във високопланинските райони се обяснява по-добре с отпаднали програми за контрол и нарастваща резистентност към лекарства, докато други казват, че повишаващите се температури са част от мощната комбинация от фактори, които влияят на предаването на болестта, и ние трябва да признаем това.

Цялата тази информация играе важна роля в разпределението на ресурсите за здравеопазване, които според изследователите трябва да бъдат насочени към покрайнините на зоните на предаване на болестта, където здравните системи може да не са подготвени да се справят с нарастващия риск от малария.

Разбира се, не само маларията трябва да ни тревожи. Предишни изследвания на Карлсън показват, че комарите Aedes, потенциални преносители на вирусите зика, денга и чикунгуня, също са в движение.

В най-лошия сценарий почти един милиард души може да бъдат застрашени от ново излагане на предаване на вируси от комарите Aedes.

Но как изменението на климата влияе върху комарите Aedes е по-малко известно в сравнение с Anopheles и за да разберем как се променя ситуацията, е нужно повишено наблюдение и следене на огнища на болести, казват изследователите.

„Трябва да търсим видове в движение и да мислим как да се подготвяме за въздействието на изменението на климата върху здравето“, казва Карлсън.