Внимание! Ментета и солени цени дебнат на Черния петък

Харчим луди пари при уж големите намаления, пръскаме средно по 500 лева за дрехи и електроника

Крими
23:10 - 14 Ноември 2019
9601
Внимание! Ментета и солени цени дебнат на Черния петък

Точно две седмици остават до 29 ноември, когато ще е поредният Черен петък. В такива дни българите, а и повечето хора по света, пръскат луди пари, без да се замислят. Проучване на Lupa.bg показва, че харчим средно по 500 лева за неща, които най-често използваме и са част от ежедневието ни - дрехи и електроника.

Разбира се, най-голямо е пазаруването в търговските центрове и онлайн магазините, където намаленията са от порядъка на 40 до 60%. Дотук всичко добре, но имайте едно на ум! Много от предлаганите стоки, особено в интернет, са ментета и реалната им цена въобще не е такава. Много от сайтовете се възползват от момента и емоционалното състояние на хората, като създават истерия и пускат подвеждащи измамни реклами.

Трябва да сте особено внимателни, ако в магазина ви предложат “стоков кредит”, особено ако покрай него има още нещо – например застраховка. Обикновено в магазина се предлага такъв кредит с 0% (нула) лихва. Тъй като в подобни случаи печалбата за кредитодателя е с много нисък размер, е възможно да ви предложат услуги срещу допълнителни такси, като застраховки и т.н.

Потребителят не е длъжен да приеме, но ако приемете заема и решите да го погасите предварително, фирмите за бързи заеми нямат право да събират допълнителни такси, с изключение на договорите, в които е фиксиран лихвеният процент. Може да се предвиди такса до 1% от размера на кредита.

Трябва да се внимава със стоките на кредит, защото накрая потребителят може да се окаже в ръцете на колекторските фирми. След това започва техният тормоз при забавяне или неплащане.

Препоръчваме ви 8 важни стъпки и хладен ум при Черния петък:

1. Пазарувайте от онлайн магазин, който познавате или сте проучили. В адреса на линка трябва да има S (https), както и катинарче, което е знак за сигурност. Ако се окаже, че сте пазарували от некоректен търговец, оспорете плащането пред банката. По-добре е да го направите писмено, за да получите и официален отговор. Имайте предвид, че за тази процедура банката може да начисли такса.

2. Не купувайте импулсивно. Решете какво ви е необходимо или искате, складирайте го във виртуалната си пазарска кошница и изчакайте деня с намаленията. Всъщност, наистина ли бихте взели нещо, което не ви трябва, само защото пише “70% намаление”?

3. Щом набележите желаните стоки, обиколете магазините или проверете в съответните сайтове и вижте цените им преди намаленията. Сметнете дали обявеното намаление е равно на обещания процент. В повечето случаи това не съответства.

4. Имате 14 дни период за размисъл, в който може да върнете продукта си, купен онлайн. Това важи и ако сте го купили на Черния петък. След като върнете покупката, търговецът е длъжен да ви възстанови заплатената сума в рамките на други 14 дни.

5. Ако телевизорът или хладилникът, купени на Черния петък, се повредят, имате право да поискате от продавача да ги ремонтира. Гаранцията на всяка стока, купена от търговец в ЕС, е до 2 години. Ако продуктът се развали, трябва да се обърнете именно към продавача, който е задължен да ви съдейства и да го приведе в съответствие с договора за продажба в рамките на 30 дни.

6. Проверете за скрити такси – например за валутен превод, за доставка, за опаковане.

7. Уверете се, че стоките са безопасни – и това важи не само за материала, от който са изработени детските играчки, но и за вашите дрехи или купата за храна на кучето, ако щете.

8. Прочетете общите условия – важно е да сте наясно със срока за доставка (обикновено заради Черния петък той е по-дълъг от нормалното), както и за условията за връщане на продукта, ако не ви хареса или си промените решението.

И, така - имате две седмици, в които да направите списък на нужните покупки, да сравните цените, да си изберете сайтовете, от които ще пазарувате онлайн. И не на последно място, да предвидите определен бюджет, за да не надхвърлите многократно средствата, с които разполагате и после да се налага да попълвате кредитните си карти до Нова година, когато също ще имате големи разходи.