ВНИМАНИЕ: Неваксинирани болни от ковид умират 15 пъти по-често

Математикът Петър Велков с обстоен анализ на официалните данни в началото на петата вълна

Здраве
15:40 - 04 Юли 2022
4886
ВНИМАНИЕ: Неваксинирани болни от ковид умират 15 пъти по-често

Неваксинираните, разболели се от ковид пациенти, умират 15 пъти по-често, отколкото онези с поне 2 игли. Данните са от Министерството на здравеопазването, интерпретирани от математика Петър Велков. В последните дни и той, и медиците на първа линия не спират да апелират обществото да започне да спазва елементарните мерки за защита от инфекцията в началото на петата коронавирусна вълна. България бележи рязък скок на заболеваемостта от около 10 дни, като общо 3 са вече областите в страната в т.нар. "жълта" зона.

Над 5 пъти по-малко хора като процент от групата на ваксинираните (от разболелите се изобщо) спрямо групата на неваксинирани (разболели се) стигат до интензивното. Едва 4 от 2991 (или 0,13%) разболели се ваксинирани са стигнали до интензивното.

Близо 10 пъти по-малко като процент от групата на неваксинираните е смъртността (леталитетът) сред разболелите се ваксинирани спрямо неваксинираните.

Или едва 0,13% леталитет сред ваксинираните при 1,93% при неваксинираните.

В абсолютни стойности 15 пъти повече човека са загубили живота си в групата на неваксинираните (88 починали) при едва 6 в групата на неваксинираните през юни тази година. 

1,7 пъти е по-малко като процент хора от групата на ваксинираните, които са се разболели, попадат в болница в сравнено с групата на неваксинираните разболели. Като абсолютни бройки са 3 пъти повече неваксинираните в болницата, сочи още анализът на Велков. 

"Ваксините, дори толкова месеци след тяхната употреба, въпреки хилядите фиктивни ваксинация у нас, въпреки смешно ниския процент бустер, то все още вършат впечатляваща работа. Ако получим данни с тези с бустер, то картинката ще е още по-категорична. Сложете трета доза (вече не е много редно да се казва бустер), ако не сте - отдавна голяма част от учените обясниха, че основният курс е от 3 дози, а не 2. 

Сложете ЗАДЪЛЖИТЕЛНО 4-та доза (реално първи бустер), ако сте над 50 години и/или имате хронични заболявания, и/или ако все още „официално“ не знаете, че сте карали заболяването, за да намалите риска изобщо да се срещнете с този коварен вирус с риск за множество дългосрочни проблеми и при леко боледуване", съветва още той.