ВНИМАНИЕ! Нова измама в OLX (ЧАТ с мошеничка)

Ексклузивно
15:20 - 29 Януари 2021
17829
ВНИМАНИЕ! Нова измама в OLX (ЧАТ с мошеничка)

Потребител на OLX предупреди за нова измама, която върви с цел източване банковите карти на наивниците. Захари Захариев алармира за врътката на стената си във фейсбук, за да предпази други потенциални жертви от капана на мошениците.

Ето целия пост, който обяснява тарикатска схема:

Вчера ми се случи нещо, което няма как да запазя за себе си, защото мен не можаха да ужилят, но ще пострадат други.

Обаче ако се разпространи схемата и повече хора я знаят, ще се избегнат набезите на виртуалните крадци, доколкото е възможно.

Включи ми се жена (Mariq Kemlieva) по вайбър към 19:00 часа с идеята да придобие информация относно моя стока, която предлагам в сайта за продажби OLX.

В случая продавам съдомиялна машина на стойност 95 лева.

Отговорих, че е налична и все още се продава. Жената каза, че иска да я купи, но да ползва OLX доставка. Понеже не бях запознат с тази услуга поисках информация, като веднага ми бе даден линк към сайта на OLX или логото поне на OLX, с подробна информация какво представлява услугата.

Не намерих нищо съмнително, та за мен нямаше никакво значение как купувача иска да си закупи стоката, ако иска и с DHL, все тая, та така и отговорих.

След което ми бе даден друг линк, където е описана моята стока, цената от 95 лева и форма за попълване, където трябваше да се въведе дебитната ми карта със всички подробности включително и секюрити кода, тук ми светна първата лампа, но попълних всичко и натиснах за да получа потвърдителен код по телефона.

Първо, че никъде не си бях попълнил телефона нито име нито адрес, как щеше да знае системата на кой телефон да прати кода. Изчаках 5 минути, не дойде никакъв код, изчаках още половин час, пак същото и реших да пиша на купувача, че не идва код за верификация.

Тук той ми написа да пробвам с друга карта, И ТУК ВЕЧЕ МИ СВЕТНА ЛАМПАТА за какво иде реч. Това си е схема за източване на чужди карти, докато се усетя и съм си напазарувал едни нещица с разликата, че няма да ги получа аз.

Добре, че в случая използвах виртуална карта за онлайн банкиране, която е винаги празна точно за такива случаи.

Ето и чата по вайбър, където се вижда кореспонденцията и как купувачът си изтри линковете към OLX.