Внимание: Опасен ден за гениите , днес умират Шекспир и Сервантес

Легенди
11:32 - 23 Април 2019
3629
Внимание: Опасен ден за гениите, днес умират Шекспир и Сервантес

Ако имате (вероятно неоснователни) съмнения, че може да сте литературен гений, по-добре днес си останете у дома. 23 април е опасен ден за рицарите на изящното слово, защото на тази дата през 1616 г. умират титаните Мигел де Сервантес и Уилям Шекспир.

Испанският писател и драматург Мигел де Сервантес Сааведра се ражда през 1547 г. Годината, в която умира един от най-познатите конкистадори – Ернан Кортес, както и Хенри VIII, крал на Англия и основател на англиканската църква.

Бащата на „Отело” и „Хамлет” е роден 17 г. по-късно – през 1564г. В същата година, когато умира един от най-великите скулптори на всички времена – Микеланджело Буонароти. Шекспир и Сервантес са не само революционери в литературата за своето време, а и до днес техните произведения са образец и пример за силата на писаното слово.

Двама гении, изпревали времето си и успели да оставят след себе си класики, които ще се помнят за вечни времена, Уилям Шекспир и Мигел де Сервантес имат и друго общо помежду си – мисията им е била да променят света, който ги заобикаля. Сервантес например до толкова повлиява върху развитието и обогатяването на испанския език, че и до днес той често е наричан „езикът на Сервантес” (от испански: la lengua de Cervantes).

Уилям Шекспир, за разлика от испанския писател и драматург, не добива популярност приживе. Славата му се разпространява по целия свят едва през 19-ти век, а днес пиесите му са едни от най-предпочитаните за пресъздаване, както на театралната сцена, така и на големия екран.

Животът на Мигел де Сервантес преминава от малкото градче Алкала де Енарес, намиращо се в близост до испанската столица, през Рим, където опознава ренесансовото изкуство, битката при Лепанто, в която взима участие, петгодишното пленничество в Алжир, раждането на литературния му шедьовър „Дон Кихот” до един тъжен и незаслужен край на 23 април 1616г. в дома му в Мадрид.

Сервантес оставя след себе си дълбока следа. Както в испанската история и литература, така и в световните архиви и мемоари. А „Дон Кихот” е роман, който всеки трябва да прочете поне веднъж в живота си.

Английският драматург Уилям Шекспир също напуска земния си дом на 23 април 1616г., въпреки че някои експерти спорят за съвпадението на датите на смърт на Шекспир и Сервантес. Той създава едни от най-великите си произведения в периода между 1589 г. и 1613 г. Тогава пише предимно трагедии, сред които „Хамлет”, „Отело”, „Макбет”, „Крал Лир” и други.

За личния живот на Шекспир няма много сведения, но със сигурност се знае, че когато е на 18г., се жени за Ан Хатауей, от която има три деца – Сюзана, Хамнет и Джудит.

Синът на Уилям и Ан – Хамнет умира едва на 11-годишна възраст, а след смъртта на английския поет и драматург двете му дъщери не успяват да продължат пряката линия шекспирови потомци.

Популяризирането на произведенията на гения става толкова късно, тъй като самият той никога не е проявявал амбиции да публикува творбите си. Това, което го е интересувало, е било да види пиесите си да оживяват на сцената.

В чест на Шекспир и Сервантес през 1995г. ЮНЕСКО обявява 23 април за Международен ден на книгата и авторското право.