Вносът на оръжие в Европа се удвои през 2022 г.

Вносът на Украйна, включително даренията, е нараснал над 60 пъти през миналата година

Украйна
16:30 - 13 Март 2023
1211
Вносът на оръжие в Европа се удвои през 2022 г.

Вносът на оръжие в Европа почти се е удвоил през 2022 г. Това се посочва в доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI), съобщава "Франс прес".

Отбелязва се, че това се е случило благодарение на огромните доставки за Украйна, която се е превърнала в третата по големина страна вносител на оръжия в света.

Със скок от 93% спрямо предходната година вносът се е увеличил и поради ускоряването на военните разходи на европейските държави, сред които Полша и Норвегия.

Изследователите очакват темповете на вноса да се ускорят още повече.

"Инвазията действително доведе до значителен скок в търсенето на оръжия в Европа, което ще има по-нататъшен ефект и най-вероятно ще доведе до увеличаване на вноса на оръжия от европейските държави", заяви Питер Веземан, старши изследовател в SIPRI.

Като се изключи Украйна, европейският внос през 2022 г. се е увеличил с 35%.

До миналата година Украйна беше незначителен вносител на оръжия. През 2022 г. обаче тя много бързо се превърна в третата по големина оръжейна дестинация в света, след Катар и Индия.

Данните на SIPRI сочат, че само на Украйна се падат 31% от оръжейните доставки за Европа и 8% от световните доставки като цяло.

Вносът на Украйна, включително даренията, е нараснал над 60 пъти през миналата година, като доставките са предимно на оръжие от складове.

Те включват около 230 артилерийски единици от САЩ; 280 полски бронирани машини и над 7000 британски противотанкови ракети, както и повече новопроизведени единици, като системи за противовъздушна отбрана.

Въпреки че е трудно да се определи стойността в долари заради непрозрачността на много договори, световната търговия с оръжие възлиза на над 100 млрд. долара годишно, а миналата година SIPRI посочи, че общите военни разходи за първи път са надхвърлили 2 трилиона долара.

Оценката на Инситута за военните разходи за 2022 г. ще бъде публикувана през април.

Скокът на вноса в Украйна даде тласък на една вече възходяща тенденция, тъй като европейските страни бяха започнали да се превъоръжават предвид нарастващото напрежение с Москва след анексирането на Крим през 2014 г.

Веземан заяви, че европейските държави или вече са поръчали, или планират да поръчат оръжия, вариращи от "подводници до бойни самолети, от безпилотни самолети до противотанкови ракети, от пушки до радари".

Той обясни, че се разглежда всичко, защото идеята е да се укрепи военният капацитет чрез целия спектър от налични военни технологии.

Европейският съюз, който в момента уточнява плана за доставка на милиони снаряди за Украйна, работи и за увеличаване на местното производство в Европа.

Еврокомисарят Тиери Бретон обяви проект, включващ 15 производители в 11 страни членки.

По данни на SIPRI през последните пет години (2018-2022 г.) европейският внос се е увеличил с 47% в сравнение с предходните пет години, а световните трансфери са намалели с 5%.

За разлика от Европа, на всички останали континенти вносът е намалял през последните пет години.

Значителен спад е отбелязан в Африка (-40%), както и в Северна и Южна Америка (-20%), а също в Азия (-7%) и Близкия изток (-9%).