Вносът на руски петрол в Индия достигна рекорд

Русия
17:18 - 17 Февруари 2023
1587
Вносът на руски петрол в Индия достигна рекорд

Вносът на руски петрол в Индия се повиши до рекордните 1,4 милиона барела на ден (bpd) през януари, с 9,2% повече от декември, като Русия все още е най-големият месечен износител на петрол за Ню Делхи, следвана от Ирак и Саудитска Арабия, показват данни от търговски източници, цитирани от Ройтерс.

През януари руският петрол е представлявал около 27% от 5-те милиона барела на ден суров петрол, внесен от Индия, която е третият по големина вносител и потребител на петрол в света, показват данните.

Вносът на петрол в Индия обикновено нараства през декември и януари, тъй като държавните рафинерии избягват спирания за поддръжка през първото тримесечие, за да изпълнят своите годишни производствени цели, определени от правителството.

Рафинериите в Индия, които преди рядко купуваха руски петрол поради скъпата логистика, се превърнаха в основен петролен клиент на Русия, купувайки евтин суров петрол, избягван от западните нации след нахлуването в Украйна миналия февруари.

Миналия месец вносът на руски суров петрол "Сокол" от Индия е бил най-високият досега със 100 900 барела на ден, след като добивът от находището "Сахалин 1" е възобновен от нов руски оператор, показват данните

Канада стана петият най-голям доставчик на суров петрол за Индия през януари след Обединените арабски емирства, показват данните.

Вносът на иракски петрол в Индия през януари е нараснал до седеммесечен връх от 983 000 барела на ден, което е с 11% повече от декември, показват данните.

През април-януари, първите десет месеца на тази фискална година, Ирак продължава да бъде най-големият доставчик на петрол за Индия, докато Русия става вторият най-голям доставчик, измествайки Саудитска Арабия, която сега е на трето място, показват данните.

По-високите покупки на руски петрол понижиха индийския внос от Близкия изток до най-ниското ниво от 48%, а количествата от страните-членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) спаднаха до най-ниското ниво досега, показват търговските данни.