Вода в Плевенско с хром над нормата

6 проби не покриват стандартите на Наредба №9

Новини
15:50 - 09 Април 2019
1700
Вода в Плевенско с хром над нормата

В три плевенски села проби от питейната вода са показали наличие на хром над допустимото. Това сочат данни от мониторинга на водата от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Плевен.

Лабораторните изследвания на шест проби от селища с централно водоснабдяване са установили наличие на повече хром от допустимото по стандарта за качество на водата.

В по две водни проби, взети от селата Божурлук и Стежерово, е имало малко превишение на показателя. В други две проби - от питейната вода на село Татари, превишението е било по-голямо, като в едната е било почти двойно.

И шестте проби не са отговорили на изискванията на Наредба №9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели, посочват от РЗИ. 

През изминалата седмица са изследвани общо 15 проби от питейна вода при консуматори от централно водоснабдени населени места по показатели от група А - останалите девет са в рамките на стандарта. 

През този период не са възникнали инциденти, водещи до здравен риск, който да изисква предприемането на специални мерки от страна на РЗИ за преустановяване на водоподаването, уточняват от инспекцията.