Водна драма: 60 тона умряла риба зарина Своге

Причината е намаленият дебит на река Искрецка

Новини
18:47 - 17 Август 2022
3384
Водна драма: 60 тона умряла риба зарина Своге

Над 12 000 души в община Своге са без вода, след като дебитът на река Искрецка намаля значително през последните две денонощия. Проблемът засяга град Своге, село Искрец, Свидня и част от село Церово.

Зам.-кметът на Своге Валентин Михайлов обобщи пред медиите доставките на вода и подпомагането на жителите: "Столичният кмет Йорданка Фандъкова още в първия момент е изпратила три водоноски от Столична община с питейна вода. Кметът на Гоце Делчев е изпратил 12 тона питейна вода, които отиват към селата Искрец и Свидня, кметът на Ботевград също е изпратил две водоноски с вода. Помощ са предоставили и кметовете на Ихтиман и Дупница".

Михайлов заяви, че Министерският съвет днес са отблокирали държавния резерв с 99 тона питейна вода. Тя вече е разпределена в пет тира и пътува към Своге, съобщава БНТ.

Предоставени са и две водоноски от Софийска вода, две водоноски на "Искър-2000". Разкрити са 18 стационарни пункта.

Допълнително са изпратени и 16 тона вода от Долна баня и предстои да дойдат 50 тона от Девин.

Направен е и оглед на водохващането, каза още Михайлов. В Своге утре ще пристигне хидрогеолог, който ще започне да работи по разкриването на два сондажа в река Искрецка, за да се осигурят допълнителни количества вода.

На този етап се правят само предположения какви са причините за намаляването на нивото на реката, каза още зам.-кметът на Своге.

Кметството се е свързало с екарисаж и ще започнат да чистят тоновете умряла риба от рибарниците.

Михайлов каза, че тя е около 50-60 тона и общината ще поеме разходите по разчистването.