Водородът е новата мантра на политиците

ЕС заделя за България 10,4 млрд. евро за прехода към зелена икономика

Политика
16:17 - 24 Март 2021
2634
Водородът е новата мантра на политиците

Основните претенденти за парламентарни избори 2021 обвързват обещанията си със зеления преход и говорят все по-често за водородна икономика.

В доклад на рейтинговата агенция “Фич” е посочено, че за периода 2021-2027, България ще получава средства от ЕС в размер на около 5,5% от БВП всяка година за инвестиции за опазване на околната среда. 10,4 млрд. евро общо ще бъдат отпуснати по Фонда за възстановяване и устойчивост, част от Next Generation EU.

Томислав Дончев от ГЕРБ заяви наскоро, че който и да сформира правителство ще трябва да преведе държавата през предизвикателствата на Зелената сделка.

БСП в предизборната си реторика иска преход към "водородна икономика".

Партия „Има такъв народ” на Слави Трифонов предвижда „зелено възстановяване”.

ДПС заявяват, че зелената икономика е приоритет в програмата им. Мустафа Карадайъ призова партията да стане "пионер на политиката за водородната икономика у нас".

Да не забравяме, че почетен председател на Българското водородно общество е не кой да е, а самият Ахмед Доган.

„Демократична България” залага на водородни технологии за ускоряване на растежа на икономиката ни.

Изправи се БГ на Мая Манолова също обяви, че ще използва средствата от фонда за възстановяване и устойчивост, за да увеличи доходите, запази работни меса в миньорския бранш и направи икономиката по-зелена.

Единствено от ВМРО посочват, че Зелената сделка ще нанесе непаправими щети на българската икономика.

Зеленият преход заема водещо място и в българския План за възстановяване и устойчивост, като в тази посока са концентрирани почти половината (47%) от общите предвидени разходи.