Военни хеликоптери гасят пожара на границата с Гърция

Новини
12:56 - 31 Юли 2024
625
Военни хеликоптери гасят пожара на границата с Гърция

Продължава гасенето на двата горски пожара в Югозападна България, където са съсредоточени десетки екипи на пожарните служби от София до Петрич, горски служители и военни. В битката с огъня в Малешевска планина, където вчера бяха евакуирани над 120 жители на високопланинските села Цапарево и Кърпелево, отново се включиха френските самолети, а двата наши военни хеликоптери ще гасят от въздуха пожара в граничната с Гърция планина Славянка. 

Френските самолети гасят в Малешевската планина, няма потвърждение за нашите хеликоптери На три фронта е пожарът в Малешевската планина, като най-опасен е западният, който продължава да се разпространява. За разлика от вчера, пожарът е низов и няма сирен вятър, каза директорът на ГДПБЗН главен комисар Александър Джартов. "Всички екипи са на място. Има достатъчно, към настоящия момент. Независимо от това, допълнително през Инициалната асоциация на доброволците, ще получим допълнителна подкрепа, така че да може да наблюдаваме целия периметър и там, където е възможно, да го атакуваме", обясни той.

Към момента няма опасност огънят да влезе в населените места към границата с РСМ:

"Далече е от селата, но все пак е много динамично. Видяхте, вчера за по-малко от час мина 10 км. без абсолютно да можем да му въздействаме ефективно, защото нямаше достъп. По принцип, винаги има потенциална опасност, докато не е ликвидиран 1 пожар".

Точно в 9 часа в гасенето по въздуха се включиха отново френските самолети, които остават тук и днес, но после се връщат във Франция.

Поискана е и друга помощ по европейския механизъм: "Заявили сме 2 хеликоптера и 2 самолета. Очакваме да потвърждение! Евентуално!".

Около обяд се очаква два наши военни хеликоптери да се включат в гасенето на пожара между България и Гърция в планината Славянка:

"Военни хеликоптери ще има, но те ще работят на границата с Гърция. Там пожарът е навлязъл около 200-300 метра на наша територия. В момента колегите, заедно с горски и военни, работят по пътища и просеки, които сме изградили през последните дни, така че да могат да го достъпят вече по-дълбоко в наша територията. Предполагаме, че може да въвеждаме сили р средства и да го гасим по отделните фронтове".