Военните на ООН в Кипър засилват патрулирането

Кипър е разделен на две части от 1974 г., когато турската армия нахлу в северната част на острова

Свят
13:56 - 03 Ноември 2022
1491
Военните на ООН в Кипър засилват патрулирането

Военните на ООН, които са разположени в Кипър, за да поддържат мира на острова (УНФИКИП), решиха да засилят патрулирането по Зелената линия - буферната зона на острова, след серия инциденти, съобщи УНФИКИП на страницата си в Туитър.

Повод за решението са зачестилите през последните дни опити на турски военни да гонят гръцки фермери, работещи в селски стопанства в контролираната от световната организация неутрална зона на острова.

На 25 октомври турски военни принудили селянин да напусне зелената линия в района на село Дения. Миротворците от ООН не им попречили. Същевременно миротворците от ООН предотвратили аналогичен опит на турски военни при село Астромеритис и застанали в защита на фермера.

Кипър е разделен на две части от 1974 г., когато турската армия нахлу в северната част на острова като реакция на държавен преврат, целящ да присъедини средиземноморския остров  към Гърция.

През 1983 г. в северната част на острова бе провъзгласена Севернокипърска турска република, която остава непризната от международната общност с изключение на Турция.

Миналата година Република Кипър подписа договор за установяване на израелска система за наблюдение на Зелената линия, която разделя острова на две след турското нашествие от 1974 г.