Военните писнаха за пари! Пилотите взимат по-малко от МВР и HEMS

Политика
14:27 - 01 Август 2024
1200
Военните писнаха за пари! Пилотите взимат по-малко от МВР и HEMS

Министерство на отбраната се оплака, че пилотите в армията взимат по-малко от пилотите в гранична полиция на МВР и от тези, които са наети за обслужване на медицинските хеликоптери в HEMS България.

„Ще преработим наредбата за възнагражденията, защото не е нормално заплатите на пилотите на вертолети да са по-ниски от тези в HEMS или в „Гранична полиция“. Задачите на нашите бойни пилоти са по три мисии, от което следва и съответният риск", обяви военният министър Атанас Запрянов, цитиран от БТА. Той и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов бяха на работното си посещение в 24-та авиационна база – Крумово. Двамата изслушаха брифинга на командира на авиобазата бригаден генерал Димитър Иванов, който представи актуална информация за мисиите, текущите задачи и и изпълнените дейности от личния състав на авиобазата.

Запрянов натърти, че ще има увеличение на възнагражденията на пилотите и то съвсем скоро „При планирането на следващата година, трябва много внимателно да заделим достатъчно ресурс, достатъчно време за подготовка, достатъчно авиационно гориво и да осигурим по-голям брой вертолети“, каза още министърът. По негови думи са извлечени поуки от безпрецедентната ситуация тази година: значително увеличения брой пожари и факта, че пет вертолета се ремонтират в момента и предстои ремонт на още три. „Ако в предишните години сме били по-експедитивни, и бяхме инвестирали повече във възстановяването на летателната годност и преминаването на инспекциите, сега щяхме да имаме повече летателни апарати“, подчерта Запрянов.

„Увеличаването на броя на машините, които са в летателна годност, ще изисква ресурс. Гарантирам, че какъвто и да е ресурсът който е необходим, ВВС ще ни го кажат, и ние ще го заделим за следващата година в бюджета“, подчерта министър Запрянов.

Той призова за повече бдителност у гражданите и недопускане на пожари от небрежност, човешки грешки и умишлени действия. „Авиационният ресурс, който изразходваме, струва много пари. Пожарите отнемат на държавата финансов ресурс, на нас отнемат летателен ресурс. Първата ни мисия е отбрана на държавата и при война, вертолетите имат съвсем друго назначение. В момента насочваме целия си ресурс в борбата с пожарите“, подчерта министър Запрянов.

“Целият личен състав на авиобаза „Крумово“ работи на много високи обороти. Адмирации не само за пилотите, но и за техническия състав, защото без той да подготви вертолетите в екстремното темпо от 10 - 12 работни часа на ден, тези задачи не могат да бъдат изпълнени“, заяви и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. 

„Пожарогасенето не е основна задача, но в последните години във връзка с климатичните промени, в Министерството на отбраната и Щаба на отбраната беше направен анализ и усилията бяха насочени към подготовката и готовността за изпълнение на такива задачи. Фокусът, който поставяме върху вертолетната авиация, е видим и много полезен за армията и обществото ни“, отбеляза началникът на отбраната. 

В края на тази и следващата година вертолетната авиация ще бъде на безпрецедентно ниво от летящи хеликоптери, в сравнение с последните 15 години, смята той. „Целта е да имаме 3 - 4 хеликоптера за пожарогасене през тази година. С усилията на целия личен състав на авиобазата 2 хеликоптера постоянно са в готовност и даже и в този момент те гасят пожари“, каза адмирал Ефтимов. Той изрази надежда, че през следващото лято ще имаме 4 - 5 хеликоптера за пожарогасене. 

Началникът на отбраната подчерта важността на разностранната дейност, която осъществява авиобазата, сред които и задачите по търсене и спасяване в планините при лоши метеорологични условия. „Тези задачи са много рискови и изискват специализирана подготовка“, подчерта адмирал Ефтимов. Той посочи също значението на регулярно провежданата подготовка по първата мисия на Въоръжените сили – „Отбрана“, като в момента един хеликоптер участва в учението „Тракийска пепелянка“ на авиобаза „Безмер“. 

Началникът на отбраната изрази увереност, че проблемът с личния състав ще бъде решен. „Очакваме ефекта от последните решения на Народното събрание в края на тази и в началото на следващата година“, заключи адмирал Ефтимов.

Командирът на 24-та авиационна база – Крумово бригаден генерал Димитър Иванов заяви, че тази годна ресурсът на вертолетите се изразходва много бързо. 101 часа пожарогасене са направени до момента с „Кугър“, 105 часа с „Ми-17“. „Затова имаше два дни спиране на нашето участие за технически сервиз“, посочи той. В задачите по пожарогасене се изпращат най-подготвените военнослужещи. Натовареността на летателния състав и на осигуряващите е изключително висока – посочи той. Авиобазата участва по план в национални и международни съвместни тренировки и подготовки, изпълнява задачи по авиомедицинска евакуация, специални задачи и др.