Военният министър: Имаме излишни свръхзапаси, които предоставяме на Украйна

Всички пакети които правителството е гласувало са заминали, заяви Атанас Запрянов

Новини
09:40 - 13 Септември 2024
1409
Военният министър: Имаме излишни свръхзапаси, които предоставяме на Украйна

Имаме излишни свръхзапаси, които предоставяме на Украйна. Всички пакети които правителството е гласувало са заминали. Ние помагаме на една жертва на агресията. Това го правят всички стани. Нашата помощ се използва на територията на бойните действия. Всичко, което се дава на Украйна е декларирано". Това каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов в ефира на БНТ.

Запрянов коментира и темата с парите за отбрана като, по думите му, минималните разходи, които страната ни трябва да отделя за сектора трябва да нараснат на 2,5% от БВП. За да решат проблемите с липсата на кадри от министерството вече са заложили по-високи заплати от 1 януари, като ще бъдат предлагани и по-високи бонуси и социални придобивки.

"Това увеличение е достатъчно на първа стъпка. Тази мярка е навременна, даже закъсняла. Една от причините, която ни пречи да вземем хора в армията са наемите, които те плащат в постъпване в гарнизоните. "Мисля, че капиталовите проекти за организация ще се извършват по график", уточни министърът на отбраната.

С това увеличение ние реално ще получим като минимална заплата на войника около 2300 лева. При условие, че минималната заплата ще бъде 1077 лева. Това вече е чувствително отдалечаване на заплащането на войниците от минималната заплата, добави той.