Военният министър зове политиците да мислят за модернизацията на армията

Новини
13:20 - 17 Ноември 2022
1565
Военният министър зове политиците да мислят за модернизацията на армията

"Не се налага повишаване на бойната готовност на армията ни след инцидента в Полша, при който ракета падна и уби двама души", заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

"Позицията на генералния секретар на НАТО - Йенс Столтенберг, е, че това е инцидент. Няма промяна в готовността на съюзните войски и на нашата армия. Тя е такава, каквато е от 24 февруари", посочи Стоянов и в началото годишната среща на министрите на отбраната във формат SEDM (Процес на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа), която се провежда в София.

Той отбеляза, че тази година, за съжаление, срещата ще премине под знака на предизвикващите тревоги и смущения събития, развиващи се на територията на Украйна. "Оценяваме това като най-голямата заплаха за мира и глобалната сигурност след края на Втората световна война", изтъкна Стоянов. И заяви, че е крайно време политиците да помислят за оздравяването и модернизацията на БА. 

"Вярвам, че днес ще допринесем за развитието на съвместните ни усилия, за да създадем предпоставки за светло бъдеще", изтъкна и вицето на Стоянов Теодора Генчовска и отбеляза, че предизвикателствата пред сигурността и заплахите, пред които се изправя модерният свят, са демонстрация на силната взаимна зависимост между нациите и регионите.

"Призоваваме Русия незабавно да спре насилието и да изтегли войските си от Украйна. Граници не трябва да бъдат премахвани", заяви тя.