Военноморският музей показва първия орден "За храброст"

Едно време
14:50 - 03 Май 2019
3973
Военноморският музей показва първия орден "За храброст"

В навечерието на Гергьовден във Военноморския музей във Варна днес бе открита изложба, представяща историята на първото българско отличие - орденът "За храброст". Експонатите са от фондовете на културната институция и на Националния военноисторически музей - София.

Най-почитаният български военен орден е учреден от княз Александър Батенберг през 1880 г., разказа директорът на музея Мариана Кръстева. По думите й това става само няколко месеца след създаването на Княжество България и е в противовес на васалитета на страната пред Османската империя, както и знак към Европа и Русия, че държавата ще се развива като суверенна.

В първоначалния си вид отличието е под формата на малтийски кръст, прикачен на светлосиня лента със сребърна ивица. Върху лицевата му страна е изобразен разгневен лъв, изправен на задни крака, а около него е надписът "За храброст".


Кавалерите на ордена са много, допълни Кръстева. Той е връчван на офицери и войници за проявено мъжество, храброст и героизъм. Сред знаковите кавалери са генералите Стефан Тошев, Данаил Николаев, Константин Никифоров, Тодор Кантарджиев.

В експозицията са представени и наградени флотски офицери, както и отличеният още през Сръбско-българската война юнкер Димитър Добрев - командир на отряда миноносци, атакували турския кораб "Хамидие" през Балканската война.
Акцент в изложбата е пиката на Самарското знаме, в която е вграден орденът "За храброст" Първа степен.

Експозицията може да бъде разгледана до началото на юни, а навръх 6 май достъпът до нея ще бъде безплатен, тъй като по традиция на празника Военноморският музей работи с вход свободен.