Война: Българската „Сурва“ в Украйна мина онлайн

Култура
16:19 - 16 Януари 2023
2234
Война: Българската „Сурва“ в Украйна мина онлайн

Фестивалът на българската култура „Сурва, сурва година“ се проведе на 12 януари в онлайн формат. Събитието беше организирано от Центъра по българистика с лекторат по български език, литература и култура в Мелитополския  държавен педагогически университет „Богдан Хмелницки“, Украйна.

„Таврийските българи в Украйна и тази година спазиха стародавния обичай на “Сурва“ да посрещат в дома си добри гости - коледари от близо и далеч, сънародници и приятели от всички поколения, които приобщават към културата на прадедите си“, разказа за рубриката БГ Свят на БТА Красимира Колева от Шуменския университет „Еп. Константин Преславски“, която е лектор по български език, литература и култура в Центъра по българистика при Мелитополския държавен педагогически университет.

“Изучаването, запазването и предаването на езика и традициите тук е в духа на новото възраждане на българщината при най-голямата историческа диаспора и е подкрепено от институциите в България и в Украйна, съгласно европейската политика за мултикултурализъм и съхраняване на идентичността на общностите“, допълни Колева.

Идеята и организацията на събития, посветени на българската кауза, е на екипа на Центъра по българистика с Лекторат по български език, литература и култура при Мелитополския университет.

“Центърът по българистика, вече 20 години е не само образователно и научно средище, но и своеобразен културен център. Той разполага с модерни технологии, ресурси и опит, затова дейността му не е прекъсвала през пандемията, а и по време на войната“, сподели още Колева.

Партньорството на Центъра с институции в България и зад граница, свързани с българистиката, е практика, чрез която изявите на българите в Украйна стават видими за света. През септември 2020 г. Мелитопол за втори път е домакин на Събора на българите от Украйна и Молдова.

На “Сурва“, Българският кабинет в града се превръща в творческа работилница за сурвачки, а край елхата се събират деца и семействата им от различни етнически общности. 

Фестивалът се организира от 2016 г., присъствено и с онлайн гости от България, Украйна и Молдова. Сред тях са и учениците от фолклорния ансамбъл „Охримовски цветенца“, основан от таврийската българка Ирина Ганчева-Чурса - преподавателка по украински език в Охримовка, в най-старото селско средно училище в Запорожка област.

Онлайн фестивалът продължи над 4 часа и пренесе участниците от Украйна в българската държава, в днешната й столицата, в Добруджа и Пиринския край. Събитието достигна и до българите в над 10 европейски страни, сред които Виена, Париж, Милано и Венеция, Брюксел и Гент.

Атмосферата на събитието беше споделена с представители на Министерството на външните работи, Министерството на образованието и науката и Министерството на културата, с университети, исторически музеи и регионални библиотеки.

Предоставена бе програма и на музикални, танцови и театрални колективи и индивидуални изпълнители от Запорожка област, Бесарабия, Придунавието и Киев. Фестивалът е израз на творческия дух на свободни хора, обединени от универсалните за човечеството ценности, огласени от ангелския хор на Рождество Христово.