ВОЙНА: Старт на избора на шефове - на БНБ, на КПКОНПИ и на Сметната палата

Симеон Дянков спрягат за гуверньор, Рашков пак се върти из устите на ПП за прясно разделения антикорупционен орган

Политика
12:40 - 22 Юни 2023
8652
ВОЙНА: Старт на избора на шефове - на БНБ, на КПКОНПИ и на Сметната палата

Война на лобита, интереси и его е напът да се разрази по-малко от три месеца след клетвата на депутатите от 49-ото Народно събрание. А причината е едновременното откриване на тройнокритичните процедури по избор на ключови държавни шефове. 

От днес в деловодството на парламента е внесено предложението за процедурните правила за избора на бъдещия председател на прясно разделената на 2 и с връчени разследващи функции КПКОНПИ.

По информация на Lupa.bg, въпреки че е била почти напът да се откаже, "Продължаваме промяната" отново спрягала, макар с половин уста, фигурата на екс МВР шефа Бойко Рашков за този пост. 

На този фон в бюджетната комисия вече започва дебатът и за бъдещия гуверньор. Процедурата по избор на нов управител на БНБ се провали в първия си тур между кандидатите за креслото на Димитър Радев.

Нито Андрей Гюров от ПП, нито тогавашният депутат от ИТН (отдавна отцепил се и създал с предишната председателка на НС Ива Митева политическото сдружение "Заедно" - б.р.), не успяха да съберат мнозинства около имената си и в крайна сметка след люти спорове Радев продължи да изпълнява функциите си - с пълен напред за България към скоростно членство в Еврозоната. 

Точно с такъв курс е била проведена среща съвсем наскоро между лидерите на уж несформираната, но негласно сключена коалиция между ПП-ДБ и ГЕРБ, разкриват източници на Lupa.bg. Преди броени дни Бойко Борисов, Кирил Петков и Христо Иванов специално са се видели, за да обсъдят потенциалните номинации за БНБ.

Като лично Петков предложил на останалите лидери това да е ексфинансовият министър Симеон Дянков, който бе начело на държавния бюджет и данъчните агенции в първия мандат на Борисов като премиер.

Името му беше спрягано и в началото на 2022 г., но тогвашните мнозинства в НС не позволиха темата да се развие, а и самият Дянков отрече да са водени преговори с него. Сега обаче именно неговата фигура изглеждала по-скоро компромисна, на фона на и без това крехките добри отношения между ПП-ДБ и ГЕРБ. 

При избора на нов шеф на Сметната палата обаче  всички парламентарни сили, лансиращи своите фигури за поста, ще срещнат обструкции заради днешното решение на

Конституционния съд да обяеи за незаконно уволнението на Цветан Цветков в началото на годината с гласовете на тогавашната "хартиена коалиция" и връщането му начело на одитния орган.