Войната в Украйна задълбочи кризата в Африка

Дания заяви през март, че намалява наполовина помощта си за Буркина Фасо

Русия
12:29 - 30 Май 2022
2625
Войната в Украйна задълбочи кризата в Африка

След като Русия нахлу в Украйна през февруари, глобалните вериги за доставки бяха тежко нарушени и цената на строителните материали, горивото и храната нараснаха в Западна Африка, предава Ройтерс.

Ситуацията е много тежка на юг от Сахара, където различни благотворителни проекти са застрашени от последиците от войната в Украйна, което потенциално излага на риск милиони животи.

Хуманитарните агенции, които вече срещнаха трудности заради увеличения на цените по време на пандемията, казват, че кризата в Европа е влошила нещата. Дори цената на животоспасяващите терапевтични храни за недохранени деца се е повишила.

Утежнявайки проблема, някои страни-донори са отклонили държавната помощ от най-тежко засегнатите страни в Африка, за подпомагане на повече от шестте милиона бежанци, избягали от боевете в Украйна.

Дания заяви през март, че намалява наполовина помощта си за Буркина Фасо тази година за да я пренасочи за настаняване на украински бежанци. Помощите за Мали също са намалели с 40 процента. Сложна е ситуацията и в Судан, особено в южните му район.

Швеция също така заяви, че планира да отклони 1 милиард долара от бюджета си за помощ, за да помогне за покриване на разходите за приемане на украински бежанци.

"Действие срещу глада", благотворителна организация, оперираща в цяла Африка, отбелязва, че цената на хранителни продукти като ориз, олио и захар се е повишила с 20% до 30% през последната година, което автоматично означава намаляване на доставките със същия обем.

Проблемът не се ограничава само до Африка. Световната продоволствена програма на ООН (WFP) изхранва 13 милиона души на месец в Йемен, където икономиката е разрушена от гражданската война, но е намалила дажбите за 8 милиона от тях от януари.

Може да се наложи Програмата да направи и допълнителни съкращения, след като бяха събрани само една четвърт от двата милиарда долара, от които се нуждае за Йемен тази година от международни донори.

"Взимаме храна от бедните и храним гладните", каза Ричард Рейгън, представител на WFP в Йемен.

Конфликтите в Етиопия, Сомалия, Демократична република Конго и региона на Сахел принудиха милиони да напуснат домовете си. Близо половин милиард души живеят в крайна бедност, според Световната банка.

Западна Африка е изправена пред безпрецедентен недостиг на храна, който заплашва близо 40 милиона души, дължащ се отчасти от сушата и въздействието на войната в Украйна върху цените и доставките на храни.

Здравни специалисти и хуманитарни работници казаха, че е твърде рано да се прецени какво точно ще бъде въздействието върху общностите и може да отнеме месеци, за да се види колко щети ще причини намаляването на помощта.

УНИЦЕФ твърди, че харчи 137 милиона долара годишно за закупуване на терапевтична храна за недохранени деца и общият й пазар се оценява на до 400 милиона долара, но хуманитарните агенции казват, че тя става твърде скъпа.

През последната година цената й се е повишила с 23%, включително увеличение от 9%, регистрирано от началото на кризата в Украйна, каза за Reuters основният производител на такава храна "Нурисет".

В писмо до клиентите през март, предупреждаващо за предстоящо увеличение на цените, се казва, че цената на съставките като палмово масло, мляко на прах и суроватка, както и опаковките, включително ламинат за сашетата, са се повишили рязко. Разходите за доставка също нараснаха. Като цяло разходите са нараснали с 39%, съобщиха от компанията.

Увеличението тревожи УНИЦЕФ. Организацията прогнозира, че цените на терапевтичните храни ще се повишат с 16% през следващите шест месеца заради Украйна и смущенията от пандемията. Без допълнително финансиране, още 600 000 деца може да останат без лечение, се казва през май. Ефектите вече се усещат, казват хуманитарните работници.