ВОЙНАТА: Взривове се чуват в Киев, въздушна тревога е обявена в почти цяла Украйна

Русия
08:47 - 03 Май 2023
2883
ВОЙНАТА: Взривове се чуват в Киев, въздушна тревога е обявена в почти цяла Украйна

Въздушна тревога е била обявена в няколко украински области през тази нощ, а в Киев са чути взривове, пише агенция УНИАН. Съобщено беше и за руски ракетни нападения в Запорожието.

С изключение на Луганска област и на окупирания Крим въздушната тревога беше отменена. През последните дни Крим, както и гранични с Украйна руски области бяха засегнати от поредица от нападения. Властите в Киев се придържат към досегашната си линия да не поемат отговорност за нападенията, които зачестиха в момент, когато Украйна приключва подготовката за дългоочакваната пролетна офанзива.

Още днес се очаква Съединените щати да обявят нов, 37-ми пакет военна помощ за Украйна на стойност 300 милиона долара. З

а първи път ще бъдат предоставени ракети въздух-земя с малък обсег на действие, твърди Ройтерс.

Ракетите могат да помогнат на Украйна да отслаби руските сухопътни опорни пунктове и да осигурят на настъпващите украински сухопътни войски въздушна подкрепа при планираната пролетната офанзива.

Пакетът включва още 155-милиметрови гаубици, както и боеприпаси за реактивни системи за залпов огън "HIMARS" и за гаубици, противотанкови ракети, минохвъргачки и камиони.

В традиционното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски призова западните съюзници на Украйна да останат сплотени. В очакване на покана за членство в НАТО на срещата на върха на Алианса през юли Зеленски подчерта, че гаранциите за сигурност обединяват Украйна и съюзниците ѝ.

В същото време ДПА съобщава, че в поверителни разговори дипломати на Съединените щати и Германия са отхвърлили възможността Украйна да бъде поканена в НАТО още на срещата на върха във Вилнюс през юли.