Volvo отбелязва ръст на приходите от £2 милиарда

Автомобилният гигант продава все повече електромобили

Новини
14:01 - 30 Ноември 2021
458
Volvo отбелязва ръст на приходите от £2 милиарда

Приходите на шведския автомобилен гигант Volvo са нараснали с £2 милиарда на годишна база през първите три тримесечия на 2021-а година, съобщават от компанията. Това се случва на фона на широкия спад на индустрията, причинен от продължаващата криза във веригата за доставки.

От януари до септември шведският производител отчита приходи от 16,7 милиарда британски лири. За сравнение, през същия период на 2020-а те са били в размер на 14,7 милиарда лири.

Оперативният приход за тазгодишния отчетен период е £1,38 милиарда, което е значително увеличение спрямо £300 милиона, регистрирани миналата година. А оперативният марж е в размер на 8,2%.

Въпреки това през последното отчетно тримесечие на тази година (юли-септември) общите приходи на компанията от £5,04 милиарда всъщност представляват спад от 7% на годишна база, а оперативен марж от 5,5% е по-малък от предходната година.

Volvo отбелязва, че през този период продажбите са намалели със 17% на годишна база.

Главният изпълнителен директор на шведската компания Хокан Самуелсон коментира това така:

"Производството е с приблизително 50 000 автомобила по-ниско през тримесечието в сравнение със същия период на 2020-а, докато продажбите през периода са паднали с приблизително 30 000 автомобила.

Ситуацията с доставките се подобрява през четвъртото тримесечие на годината, но очакваме дефицитът на полупроводници в цялата индустрия да остане продължи".

Първите данни за ноември предполагат, че Volvo е продала около 52 000 автомобила, което е спад в сравнение със същия месец на миналата година, пише money.bg. Около 26% от всички модели на шведската компания, продадени през третото тримесечие на тази година, са били електрифицирани - 22% хибридни и 4% електрически. Volvo планира да премине изцяло на електромобили до 2030-а година.