ВОТЪТ НА НЕДОВЕРИЕ (НА ЖИВО)

Безотговорните действия на това правителство подписаха смъртната присъда на българската енергетика, заявиха от опозицията

Политика
09:37 - 12 Октомври 2023
2223
ВОТЪТ НА НЕДОВЕРИЕ (НА ЖИВО)

Народното събрание събра на извънредно заседание. Депутатите разискват вота на недоверие към правителството, който беше внесен от опозицията.

"Възраждане", БСП и "Има такъв народ" смятат, че кабинетът Денков-Габриел не се е справил адекватно с проблемите в сектор "Енергетика". Според правилника за работата на Народното събрание, разискванията по проекта за решение за гласуване на вот на недоверие започват не по-рано от три и не по-късно от седем дни от постъпването на предложението.

Още миналата седмица Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ-СДС ще подкрепи правителството, въпреки че има забележки към работата на кабинета.

Опозицията разполага със 72 гласа. Необходими са им обаче повече от половината народни представители, за да свалят правителството. Гласуването ще бъде утре, 24 часа след края на дебатите.

България е напът да се превърне от износител на електроенергия във вносител с всички произтичащи от това рискове. Това заяви Искра Михайлова от „Възраждане“ от името на вносителите на вота на недоверие в сектор „Енергетика“ към правителството на Николай Денков. 

В мотивите Искра Михайлова припомни, че базов критерий за развитие на енергетиката е наличието на собствен ресурс.  

Безотговорните действия на това правителство подписаха смъртната присъда на българската енергетика, посочи Михайлова. Тя допълни, че цели региони в Южна България са под риск от икономическа катастрофа, която ще доведе до обезлюдяване, в последна сметка до демографски колапс, в нашата страна.

Искра Михайлова заяви, че общественият кредит на доверие към това правителство е напълно изчерпан. Продължаването на неговата работа би довела до изключително тежки последици за България в дългосрочен план и сме на мнение, че то не е способно да защитава националните интереси. Лобизъм, корупция, некадърност в сферата на енергетиката, ще доведат до загуба на хиляди работни места и обезлюдяването на тези региони, заяви Михайлова. 

Очаквайте подробности!

Снимки: Агнес Методиева