ВРАГ: Китайски див орех руши Царевец и Трапезица

Общество
12:15 - 29 Юли 2022
5082
ВРАГ: Китайски див орех руши Царевец и Трапезица

Екоактивисти от мрежата „Дишай България“ ще разясняват на търновци как да разпознават и сигнализират за опасния дървесен вид айлант, познат още като китайски див орех, който руши историческите старини на Царевец и Трапезица.

На 4 август от 19 часа в кафе „Сайбър“ на ул. „Ниш“ те организират среща, насочена към активните граждани, като целта е те да бъдат привлечени към идеята да се картират инвазивните видове растения на територията на Велико Търново, пише „Борба“.

Идеята е да се концентрира вниманието върху разпространението на айланта, който всички са виждали, но нямат представа колко е опасен. Внесеният от Китай инвазивен вид вреди на местното биоразнообразие, но и разрушава сгради, включително зидове на Царевец и Трапезица.

Айланът много бързо се разпространява и заема площи. Тъй като предстои наказателна процедура срещу България, защото нищо не е свършено през последните 12 години в борбата срещу инвазивните видове, екоактивистите искат да покажат, че гражданската активност може да свърши повече работа.

С едно достъпно приложение, което се казва „Натуралист“ и лесно може да се инсталира на телефона, при всеки видян айлант, човек може да го снима. Снимката, заради вградения джи пи ес в телефона, е геопозиционирана и директно се качва на страницата на приложението.

В тази инициатива може да се включи всеки и целта е да се изработи карта къде се намират айлантите в града, а после информацията да бъде представена на Общината, която да предприеме мерки за унищожаването им. Благодарение на приложение „Натуралист“ през миналата година са картирани всички отсечени, но неподменени от Общината дървета във Велико Търново. Данните отново са предоставени на отдел „Околна среда“, а резултатът е повече от положителен , защото тази година на доста от тези места има посадени млади фиданки.

Зелените системи на Велико Търново страдат и от други нови заболявания, които непрекъснато се появяват. Тази година смърчът не само в старата столица, но и в околностите й, е масово нападнат от лъжещитоносна въшка. Нужно е от общинския бюджет, по-специално на „Зелени системи“ да се отделят повече средства за разходи по растителна защита.