Връщат Ива Митева като председател на Народното събрание

Новини
18:44 - 15 Юни 2022
5759
Връщат Ива Митева като председател на Народното събрание

Ива Митева ще се завърне още утре като председател на Народното събрание. Това може да се случи, ако парламентът гласува отстраняването на Никола Минчев от поста. Днес „Имат такъв народ“, ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ внесоха подписи за „импийчмънт“ на Минчев.

Това е новото парламентарно мнозинство, обяви Андрей Гюров в декларация от името на „Продължаваме промяната“ (ПП).

Никола Минчев вероятно ще падне, тъй като внеслите подписите имат 126 гласа. Първоначалните совалки сочат, че за нов председател се гласи Ива Митева, която бе председател на кратките 45-о и 46-о Народни събрания.

В партията на Слави Трифонов държат следващият председател да не е от досегашната опозиция ГЕРБ и ДПС, което се приема с разбиране от формаците на Борисов и Доган. Тя ще трябва да получи гласовете и на ДПС и „Възраждане“. И двете партии обаче не са във вражда с ИТН, така че това не изглежда да е проблем.

По правилник ако председателят на парламента бъде отстранен, избор на негов наследник следва да се случи до 14 дни. През това време длъжността се заема от зам.-председателя от най-голямата парламентарна група. В случая това е Мирослав Иванов, който обаче е от „Продължаваме промяната“ и е неприемлив за новото парламентарно мнозинство. Затова се очаква Ива Митева да бъде избрана бързо след отстраняването на Минчев.

Впрочем тя към момента е зам.-председател на 47-ото НС, но на практика не участва като такава в пленарните заседания от сформирането на този парламент. Предпочита да се изявявя като редови депутат в редиците на ИТН.

На този етап изглежда, че най-вероятно Народното събрание ще се разпадне в рамките на няколко седмици, така че задачата на следващия председател може би ще е просто да довърши мандата.

Ако все пак се намерят поне още седем отцепници от парламентарната група на ИТН (или друга), ситуацията може да претърпи нов обрат.