Връщат лиценза на КТБ и как?

Политика
16:20 - 30 Август 2022
3143
Връщат лиценза на КТБ и как?

Очаквам листопад от оставки, сред които и тези на Иван Гешев и Сотир Цацаров. Сега може да се търси имуществена отговорност на държавата. Това каза през адвокат Людмил Ангелов относно решението на ЕСПЧ, с което се обявяват за незаконни отнемането на лиценза на КТБ и обявяване фалита на банката. Ето какво уточни още той пред "Фрог нюз":
 
По думите му решението за отнемането на лиценза на КТБ може да доведе до удари и срещу тогавашния президент Росен Плевнелиев, и срещу главния прокурор по това време Сотир Цацаров, шефове на съдии, правосъден министър и още куп знакови лица.

"Не е дадена възможност на нито едно от лицата, които имат правен интерес и възможност, да защитават банката по тези производства. Това решение бе очаквано с оглед всички закононарушения, които се случиха у нас. Съдът казва, че фалирането на банката е извършено с активното съдействие на БНБ и съда.

Разбирайте Върховния административен съд и СГС, Апелативни съдилища, както и Върховен касационен съд. Това е шамар за всички тези институции. Око има хора с морал в тази държава, аз и клиентът ми очакваме листопад от оставки", казва още адв. Ангелов. 

И е на мнение, че всички, които носят отговорност- като се започне от тези, които направиха парламентарна комисия, президентът тогава, цялото ръководство на БНБ, Иван Гешев, Сотир Цацаров, председател на ВАС, всички съдии, които са гледали тези дела.

На въпроса дали това означава възстановяване на лиценза на банката, юристът уточнява, че има процедури за отмяна на влезли в сила съдебни решения.

"Може да се направи искане за отмяна на решението за отнемане лиценза на банката и искане за отмяна на решението за обявяване на банката в несъстоятелност. Това предстои да се случи през следващите месеци", убеден е той. И възбуждането на такова искане може да се направи от всяко заинтересовано лице. А от тук нататък, на мнение е той, държавата също може да претърпи имуществени вреди чрез носенето на имуществена отговорност за създалия се казус.