Временната комисия казва за 3-те имунитета до 18 юли

Парламентарното звено разглежда казусите на Борисов, Кирил Петков и Даниел Александров

Новини
17:50 - 13 Юни 2023
2732
Временната комисия казва за 3-те имунитета до 18 юли

Временна парламентарна комисия ще работи по 3 депутатски имунитета - на Бойко Борисов (ГЕРБ), Даниел Александров (ГЕРБ) и Кирил Петков (ПП-ДБ). Тя трябва да се произнесе по трите казуса не по-късно от 18 юли.

Това гласи проекторешението за създаването й, внесено от парламентарната група на “Продължаваме Промяната - Демократична България” в деловодството на Народното събрание. Комисията се сформира по исканията на главния прокурор Иван Гешев за отнемане депутатските имунитети.

За създаването на комисията се заговори, след като и Борисов, и Петков отказаха да си дадат доброволно имунитетите с аргумента, че прокуратурата се използва като политическа бухалка.

Според предложението на ПП-ДБ комисията ще се състои от 12 депутати - по двама души на паритетен принцип от всяка парламентарна група. Тя ще работи до изчерпване на предмета си, но трябва да завърши работата си не по-късно от 18 юли 2023 г. За всеки случай трябва да прецени дали са налице достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер и ще се изготвя отделно становище. В парламента са внесени огромен обем доказателствени материали, с които членовете на комисията трябва да се запознаят, уточняват от ПП-ДБ.

Със създаването на тази временна комисия се следва практиката на Народното събрание досега по редица други случаи с поискани от прокуратурата имунитети на народни представители, казват вносителите.