Все повече деца пушат е-цигари във Великобритания

Ярките цветове и популярните аромати привличат подрастващите

Свят
14:39 - 22 Юли 2022
1971
Все повече деца пушат е-цигари във Великобритания

Броят на децата във Великобритания, ползващи електронни цигари, се е удвоил за последните две години, предупреди д-р Керълайн Джонсън, депутат от Консервативната партия и квалифициран лекар на обща практика, предаде ДПА.

На бизнес дискусия в Камарата на общините Джонсън констатира, че "ярките цветове" и "популярните аромати" привличат подрастващите, въпреки че тези устройства са забранени за тях.

Според нея изследванията сочат, че половината от децата, които ги ползват, признават, че ги купуват в магазини, а електронните цигари съдържат никотин, летливи органични съставки и химически аромати, вредни за деца. "Кога ще можем да имаме дебати с въпроси към правителството за това как да попречим на децата да използват тези устройства", попита лекарката.

Лидерът на Камарата Марк Спенсър отговори, че от нейно име ще се обърне писмено към министъра на здравеопазването, за да му обърне внимание за тези опасения.

Процентът на децата в Обединеното кралство, пушещи е-цигари се увеличава, като много от тях се влияят от социални медии като "ТикТок", сочат нови данни, цитирани от ДПА.