Все повече германци и французи: "Европейският проект е „провален“

Всеки трети избирател е на мнение, че интеграцията е отишла твърде далеч

Новини
15:40 - 11 Юни 2021
2358
Все повече германци и французи: "Европейският проект е „провален“

Доверието в ЕС намалява с всеки изминал ден. Според немското издание "Билд" доверието на французите и германците в съюза буквално се руши, а недоволството е насочено най-вече срещу администрацията на председателя на комисията на ЕС Урсула фон дер Лайен, показват социологически проучвания.

Изненадващо е, че именно в двете най-влиятелни страни от Европейския съюз - Франция и Германия - доверието в него е паднало особено силно с 49%.

Това показват резултатите от проучване, проведено в 12 държави от Европейския съвет за външни отношения (ECFR), мозъчен тръст, който използва данни от различни социологически институции. В Германия това са YouGov и Datapraxis (3080 респонденти).

Според тези данни по-голямата част от анкетираните във Франция (62%), Германия (55), Италия (57) и Австрия (51), 15 месеца след началото на пандемията на коронавируса считат, че европейският проект е „провален“, но въпреки това настояват, че като цяло съюзът е нещо добро. Германците просто се съмняват в бъдещето на ЕС

В Германия броят на съмняващите се в европейския проект се е увеличил с 11% в сравнение с периода преди пандемията. В хода на социологическите проучвания социолозите установили, че „избирателите на демократичния център са особено дълбоко разочаровани от ЕС“.

49% от всички германци вече изобщо нямат доверие в ЕС. Всеки трети избирател е на мнение, че интеграцията е отишла твърде далеч.

„Не може да се скрие, че институциите на ЕС пропуснаха възможността да докажат своята стойност пред европейските избиратели по време на пандемията covid-19. Резултатите от нашите проучвания показват, че бавното разпространение на ваксините и широкото отразяване на този процес в медиите са оказали отрицателно въздействие върху общественото мнение“, заключават инициаторите на проучването.

Урсула фон дер Лайен в огъня на критиката

За разлика от единадесет други страни в проучването, недоволството на германците от Европейския съюз се дължи главно на начина, по който председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изпълнява задълженията си. Както и в други европейски страни, в Германия има искания за публично разследване на проблемите с доставката и разпространението на ваксини в ЕС.

Една от инициаторите на анкетата, Яна Пуглиерин, заявява в интервю за вестник "Билд": „Няма нужда да се страхуваме, че Германия ще напусне ЕС или че някаква евроскептична партия ще поеме канцеларията на федералния канцлер в хода на настоящите избори за Бундестага, но все пак доверието на германците в Европейския съюз силно се разклати."

В някои други страни обаче се наблюдава намаляване на броя на хората, които вярват, че системата на ЕС е колабирала. На първо място, това е характерно за Италия, където делът на гражданите, негативно настроени към ЕС, е намалял с 5%.