Всеки втори българин пие бира

Любопитно
19:56 - 05 Август 2022
2853
Всеки втори българин пие бира

В Международния ден на бирата - национално проучване показва, че 60% от българите пият бира поне веднъж в седмицата. А половината са убедени, че тя е подходящото за тях питие. Ръстът в продажбите за последната година е с 4 на сто, а бирата остава най-предпочитаното питие след водата. 

Повече от една трета са българите, които смятат, че бирата е част от здравословния начин на живот. Това стана ясно в днешния Международен ден на бирата, който се празнува винаги в първия петък на август. 

С по-малко бира в пандемията, но без изгубени навици при употребата – сам или в в компания, пред телевизора, в парка или в заведение - българинът остава верен на традицията, а поканата: „Да се видим на по бира“ винаги е изпълнена със съдържание.

Само през този сезон продуктовата листа на българските пивовари е разнообразена с 10 нови марки и асортимента бира.

Ивана Радомирова - изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България, сподели за БНР:

„Към момента, в страната се произвеждат над 170 марки и асортимента бира. В същото време много се разширява асортиментът на безалкохолните. Много интересни предложения има и от микропивоварнит. За миналата година консумацията на глава от населението е 76 литра и в страните от Европейския съюз по този показател се движим между осмо и девето място“.