Вселенската патриаршия увеличава усилията си да принуди БПЦ да влезе в общение с новата украинска църква

Нашите архиереи отказаха да служат с украинците при погребението на патриарх Неофит, затова Епифаний не участва в богослужението

Общество
14:03 - 22 Май 2024
73657
Вселенската патриаршия увеличава усилията си да принуди БПЦ да влезе в общение с новата украинска църква

Когато Патриарх Вартоломей пристигна на погребението на патриарх Неофит на 16 май 2024, в Българската православна църква (БПЦ) бяха смутени от визитата му. Със свитата си Вартоломей доведе и Епифаний Думенко, който оглавява така наречената Православна църква на Украйна (ПЦУ), която не е призната от Българската църква.

Както нашите епископи директно споделиха в интервютата си, Българската патриаршия не е поканила Епифаний Думенко на погребението. Но Вартоломей не попита Българската църква, той просто доведе госта със себе си. Местните власти и Държавна агенция "Национална сигурност" принудиха българските епископи да мълчат. Нашите архиереи бяха принудени да толерират посещението, но отказаха да служат с украинците, затова Епифаний не участва в богослужението.

Над ковчега на Българския патриарх, Истанбулският патриарх имаше дързостта да упрекне покойния Патриарх Неофит в това, че не е посетил събора в Крит през 2016 г., като в речта си подчерта нежеланите гости, а именно делегацията на ПЦУ.

По време на литургията Епифаний опита да влезе до олтара на катедралата, но беше принуден да се върне на мястото си заради виковете на хората: "Кукер! Еретик! Вън от храма!" Той успя да стигне до олтара тайно едва по време на погребението, когато всички български епископи бяха излезли.

Цялото това негативно отношение не спря Епифаний да опише пътуването си до България като знак на Всеправославно признание на ПЦУ. В интервю за Радио "Свобода" от 5 май 2024 г. той посочи, че нито Българската църква, нито делегациите на други поместни църкви са възразили срещу това, че той е бил на погребението на патриарх Неофит, въпреки че покойният никога не го призна. Затова, твърди той, Българската църква и цялото световно православие де факто са признали ПЦУ.

Фанар възнамерява да подсили този фалшив "тактически успех" със съслужението на някой от Българската църква с йерарсите на ПЦУ.

Според поверителни източници от Киев на 19 май 2024 г. в неделята на светите мироносци във Валукли патриарх Вартоломей ще ръководи празничната служба. Те планират да поканят делегации на ПЦУ и Българската православна църква за съслужение с патриарха.

Делегацията на ПЦУ ще включва "митрополит" Симеон Шостацки и "епископ" Авраам Лотиш (единственият от 200-те монаси от Киево-Печерската лавра, който се прехвърли в ПЦУ; сега игумен на фиктивната общност на ПЦУ в Киево-Печерския манастир, който активно се стреми към изселването на бившите си братя от манастира и призовава за забрана на каноничната Украинска православна църква, към която принадлежат).

Съставът на делегацията на БПЦ все още е неизвестен, но според достоверна информация, зад организацията на визитата стоят Русенските митрополити Наум, Киприан Старозагорски, Николай Пловдивски и близък приятел на последния, прословутият български архимандрит Харалампий Ничев, сега духовник на Вселенската патриаршия.

Харалампий Ничев избяга в Цариградската патриаршия след поредица от машинации, които извърши в България, и беше лишен от архимандритски сан. Той е добре известен тук с редица скандали, измами и църковни престъпления.

Архимандрит Харалампий открадна и даде на гърците копие от архива на екзарх Антим от Видин, за да използва тези документи против българските интереси. Тогава той подкрепи осъденото от Българската църква духовенство и им помогна да се обърнат към патриарх Вартоломей. Ничев също се опита да завземе и върне на Фанар своя "ставропигия" в Бургас, така наречения остров Света Анастасия.

През 2019 г. той предотврати връщането на енориите ѝ в Турция под юрисдикцията на Българската църква, като наклевети старозагорския митрополит Киприан пред Цариград и поиска отстраняването му от грижата за българската общност в Турция. След това, през 2020 г., активно подпомага гръцкото малцинство в България и преговаря с ръководството на гръцкото външно министерство за прехвърлянето на църквата "Свети Георги" в София към юрисдикцията на Константинопол като метохион на Влатадонския манастир.

Освен това архимандритът организира превода и издаването на текстовете на антибългарския Събор на Цариградската църква, състоял се през 1872 г., и който обявил Българската църква за разколническа. Ничев лично връчи на патриарх Вартоломей книгата и хвалебствено писмо.

Съвсем наскоро той допринесе за предаването в Цариградската патриаршия на най-ценните български музейни ценности и ръкописи.

Патриарх Вартоломей оценява високо талантите на Ничев. Архимандрит Харалампий се похвали, че патриарх Вартоломей възнамерявал да го назначи за митрополит в Латинска Америка, но неумереният му личен живот променил мнението на патриарха: в интернет се появиха снимки, показващи как Ничев купонясва с български мъже стриптизьори.

Ничев е българин само номинално: дейността му е враждебна към българските национални и църковни интереси. Настоящата среща на българските архиереи с ПЦУ в Истанбул се организира от него изключително в интерес на Фанар. Но Ничев сам не може да организира подобно начинание. Пловдивският митрополит Николай стои зад фигурата на дребен фанариотски измамник.

Митрополит Николай загуби гласовете и подкрепата си след скандалната си намеса в изборите на нов Сливенски митрополит. За да спаси положението, той беше принуден да откаже участие в патриаршеските избори, но търси начин да се върне в надпреварата. Митрополит Николай не може да си представи да напусне изборите. А единствената му надежда е за Истанбул и за силната ръка на ДАНС.