Всичко е наред с конкурса за Народния, Васил Василев остава директор

Новоизбраният шеф беше разследван за конфликт на интереси

Общество
18:23 - 07 Април 2022
2352
Всичко е наред с конкурса за Народния, Васил Василев остава директор

"Не са налице знакови огромни нарушения в конкурса за директор на Народния театър. Има дребни, но те не са предпоставка за анулиране на конкурса и за касация, така че всичко ще продължи както е по протокол", заяви министърът на културата Атанас Атанасов в Комисията по културата и медиите, където бе поканен на изслушване.

По думите му проверката на конкурса е завършила броени минути преди той да влезе в парламента.

"Бях длъжен да направя проверката, за да съм сигурен, че всичко е ясно и изсветлено в най-важната ни институция", обясни Атанасов.

Според протокола от конкурса на първо място е класиран режисьорът Васил Василев, който в момента е директор на Плевенския театър. След като конкурсът е легитимен по думите на министъра, това означава, че той вероятно съвсем скоро ще подпише решението на конкурсната комисия.

Още в началото обаче Тошко Йорданов направи забележка на Атанасов, че на предишното заседание, когато бил поканен за изслушване, той не се явил и отишъл на тв интервю в предаването "Лице в лице". Именно там Атанасов обяви, че Васил Василев е победителят в конкурса.

"Отиването ви в "Лице в лице" вместо в комисията не звучи добре", каза Йорданов.

Ива Митева от ИТН попита министъра на културата няма ли все пак конфликт на интереси, след като Василев е член на сдружението БАРОК - Българска асоциация на работодателите в областта на културата, чийто председател пък бил член на изпитната комисия за Народния театър. Същевременно другият кандидат Бойко Богданов бил цитирал по време на конкурса режисьор, с когото ще работи, който също е в комисията. Напускането на един от членовете, преди конкурсът да свърши, не било отразено в протокола.

Тома Биков от ГЕРБ се усъмни в протоколите от конкурса, тъй като бил научил, че точките, давани за кандидатите, се сумирали не пред самата комисия.

Атанасов обясни, че всички тези въпроси са изяснени и не е намерена достатъчна причина конкурсът да бъде анулиран. Той се е запознал и с оценъчните карти и е установил, че сборът на точките съвпада със съответните оценки, а и никъде резултатите не били поправяни.

"Истината е, че този случай ни даде да разберем ясно, че процедурата за конкурсите, която е в момента, е от 2007 г. и е несъвършена, казано най-деликатно. Оттук нататък трябва да започнем реформа в тази наредба. Иначе нямаме право да променяме законово процедурата на конкурс, който е започнал", каза Атанасов.